ciasto na spód:
50 g masła
1 szkl mąki
2 łyżki śmietany
2 żółtka
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
pół łyżeczki proszku do pieczenia
( przy dużej blasze składniki podwoić)
masa serowa:
1 kg sera białego zmielonego lub gotowy twaróg sernikowy
200g masła lub margaryny
250 g cukru
4 jajka
2 torebki budyniu waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
pół łyżki startej skórki cytrynowej
rodzynki, płatki migdałów
Wykonanie:
Ciasto na spód zagnieść i wstawić do lodówki na godzinę. Posmarować blachę tłuszczem. Wykleić spód ciastem, nakłuć widelcem i podpiec 10 min w temp.160st.
Masło utrzeć z cukrem, jajami, dodawać biały ser cały czas miksując. Następnie dodać sok i skórkę z cytryny oraz budyń. Na końcu wsypać rodzynki i migdały. Piec 60 min w temp.160 -165 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz