Szukaj na tym blogu

sobota, 28 września 2013

Szarlotka z budyniem

SKŁADNIKI:

ciasto:
250 g masła lub margaryny
450 g mąki pszennej
1 szkl cukru pudru
2 jajka
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

ponadto:
3 jabłka
2 budynie waniliowe
750ml mleka

WYKONANIE:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Podzielić na pół. Jedna połowę schowa ć do lodówki, a drugą do zamrażalnika na około godzinę. Tortownicę lub średniej wielkości blaszę wysmarować tłuszczem. Wykleić ciastem z lodówki. Pokroić jabłka w półksiężyce i ułożyć na cieście. Można posypac cynamonem. Na jabłka rozsmarować budyń. Na wierz zetrzeć zamrożone ciasto . Piec 40-45 minut w temperaturze 200stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz