Krem brulee ( przypalony krem)to francuski deser z wielowiekową tradycją. Pierwsze zapiski datowane są na VII w., choć do dziś nie wiadomo , kiedy opracowano jego recepturę. Krem może być przygotowywany w różnych wersjach smakowych. Przedstawiony tutaj przepis to klasyka:):), gdzie podstawa jest intensywny smak wanili:)
Składniki:
2 śmietany 36% (200ml)
3/4 szkl cukru
laska wanilii
5-6 żółtek
truskawki i listki melisy do dekoracji
Wykonanie:
Śmietanę z wanilia i cukrem( pół szklanki) zagotować i wyłączyć. Żółtka z resztą cukru wymieszać łyżką. Do żółtek powoli dodawać przestudzona masę śmietanową cały czas mieszając. Wlać masę do tartelinek. Piec 50 minut w temp.180-200 stopni. Po ostygnięciu wstawić do lodówki i chłodzić przynajmniej 3 godziny.Przed podaniem wierzch posypać brązowym cukrem i przez 1-2 minuty wstawić do piekarnika aż cukier się skarmelizuje.Nie zapiekać całości, tylko ustawić piekarnik na funkcję górnego grzania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz