Szukaj na tym blogu

piątek, 13 czerwca 2014

Panna cotta 2


Przepis na ten włoski deser już znajduje się na blogu. Ten jest nieco inny.

Składniki:

na 6 widocznych na zdjęciu pucharków

4 śmietany 36% po 200ml
0,5 szkl cukru pudru 
2 cukry wanilinowe
3 łyżki żelatyny

mus truskawkowy:

1kg truskawek
0,5 szkl cukru
1 galaretka truskawkowa


Wykonanie:

Śmietanę wlać do garnka, wsypać cukier i cukier wanilinowy.Cały czas mieszając podgrzewać.Gdy zacznie się gotować zdjąć z palnika.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Gdy się rozpuści i przestygnie połączyć ze śmietaną. Wlać do pucharków. Gdy ostygnie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Truskawki zmiksować blenderem, dodać cukier. Podgrzać w garnuszku. Gdy zacznie się gotować,wyłączyć palnik i wsypać galaretkę. Mieszać do rozpuszczenia. Gdy ostygnie i zacznie tężeć wlać na masę śmietanową. Można ustawić naczynia pod skosem:) Przed podaniem  udekorować listkami melisy i startą czekoladą:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz