Przepis na ten włoski deser już znajduje się na blogu. Ten jest nieco inny.
Składniki:
na 6 widocznych na zdjęciu pucharków
4 śmietany 36% po 200ml
0,5 szkl cukru pudru
2 cukry wanilinowe
3 łyżki żelatyny
mus truskawkowy:
1kg truskawek
0,5 szkl cukru
1 galaretka truskawkowa
Wykonanie:
Śmietanę wlać do garnka, wsypać cukier i cukier wanilinowy.Cały czas mieszając podgrzewać.Gdy zacznie się gotować zdjąć z palnika.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Gdy się rozpuści i przestygnie połączyć ze śmietaną. Wlać do pucharków. Gdy ostygnie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Truskawki zmiksować blenderem, dodać cukier. Podgrzać w garnuszku. Gdy zacznie się gotować,wyłączyć palnik i wsypać galaretkę. Mieszać do rozpuszczenia. Gdy ostygnie i zacznie tężeć wlać na masę śmietanową. Można ustawić naczynia pod skosem:) Przed podaniem udekorować listkami melisy i startą czekoladą:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz