Szukaj na tym blogu

niedziela, 8 czerwca 2014

Musaka grecka

Składniki:
700g mięsa mielonego wieprzowego
pomidory w puszce 
koncentrat pomidorowy
1 cebula
czosnek( ok. 3 ząbków)
bazylia, oregano, sól, pieprz
bakłażany

sos beszamelowy:
margaryna
mąka
mleko
ser żółty
sól, pieprz, bazylia

Wykonanie:
Cebule i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na oliwie. Dodać zioła i mięso. Smażyć ok. 10 minut. dodać pomidory z puszki pokrojone w kostkę i koncentrat. Dusić jeszcze ok.10 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
Bakłażany pokroić w plastry, posypać solą. Odstawić na co najmniej pół godziny. Następnie przez kilka minut dusić na oliwie z obu stron do zrumienienia.
Sos beszamelowy:
Z mąki i tłuszczu zrobić zasmażkę, rozprowadzić mlekiem. Wsypać starty żółty ser i mieszać do rozpuszczenia na małym ogniu.Przyprawić sola, pieprzem, bazylią. Na końcu dodać żółtko i wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Na dno ułożyć bakłażany, później mięso mielone i beszamel. Powtórzyć warstwy. Na wierzch ułożyć bakłażany . Piec w temp.200stopni ok. godziny.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz