Składniki:
zielona warstwa:
serek mascarpone 500g
fix śmietana 2 opakowania
0,5 szkl cukru pudru
świeże liście bazylii z jednego krzaczka
Ser, c.puder i liście bazylii wrzucić do miski i zmiksować blenderem,aż liście całkowicie się rozdrobnią i powstanie gładka zielona masa.Wyłożyć na dno tortownicy i wstawic do lodówki.
biała warstwa:
0k.700ml śmietany 36%
1 cukier wanilinowy
0,5 szkl c.pudru
żelatyna ( 2, 3 łyżki)
Śmietanę z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym podgrzać w rondlu ( nie gotować). Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać do śmietany i wymieszać. Gdy ostygnie i zacznie tężeć wlać na zielona warstwę i dalej chłodzić w lodówce.
czerwona warstwa truskawkowa:
ok. 1kg truskawek zmiksować z cukrem blenderem. Podgrzać w garnku. Gdy zacznie się gotować wyłączyć i wsypać 1,5 galaretki truskawkowej. Wymieszać do rozpuszczenia. Gdy ostygnie i zacznie tężeć wlać na masę śmietanową.Schłodzić.
Przybrać listkami melisy, starta skórka z limonki i starta gorzką czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz