Szukaj na tym blogu

niedziela, 18 stycznia 2015

Racuchy drożdżowe

Skoro karnawał to może być nieco tłuściej...:) a co tam...Już od dawna chodził za mną smaczek racuszków. No i właśnie nastąpiła wreszcie realizacja mojego smakowego marzenia. Mniam..:)


Składniki:

500g mąki pszennej
50g drożdży świeżych
szczypta soli
1-2 łyżki cukru
1,5 szkl letniego mleka
1 jajko

Wykonanie:

Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołeczek, do którego rozkruszyc drożdże, zasypać cukrem i dodać szklanke letniego mleka. Zamieszać i odstawić na 15 minut, przykrywając ściereczką kuchenną.Po tym czasie dodać jajo, sól, reszte mleka. Ewentualnie gdyby ciasto było za rzadkie można dodać ttroche mąki, lub gdy za gęste trochę mleka. Na rozgrzany olej ( ale na małym ogniu) wrzuacć porcje ciasta nabrane łyżką i smażyć po ok 3-4 minuty z każdej strony.Po wyciągnięciu odsączyć na papierowym ręczniku. A następnie posypać cukrem pudrem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz