Składniki:
( na 2-3 porcje)
3 duże filety ryby ( ja miałam mintaja)
100 ml białego wina
1 fenkuł
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1 pasta pomidorowa w kartoniku
kolendra
liść laurowy
sól, pieprz
cytryna
bułka tarta
ser żółty
zielona pietruszka
5-6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
Wykonanie:
Fenkuł pokroić w kosteczkę, podobnie szalotke i czosnek. Na oliwie 5 minut smażyć fenkuł i cebulę. Potym czasie na chwilę dodać czosnek. Zalać winem. Gotować na małym ogniu, aż odparuje. Wlać pastę pomidorową, doprawić kolendrą, solą, pieprzem, liściem laurowym.Gotować 5 minut. wrzucic kawałki ryby i dalej dusić 5 minut. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem układać warstwowo ziemniaki pokrojone w talarki i rybę. Zalać sosem. Posypać bułką tartą i serem.
Piec 20 minut w temp.180- 190 stopni.
Można ubogacić danie podając je z surówka z białej rzodkwi ( świetnie kontrastuje smaki:
jedna biała rzodkiew starta na grubych oczkach. 2 jabłka starte na grubych oczkach. Wymieszać z sokiem
\z cytryny, jogurtem naturalnym i cukrem.
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie składników i jak dla mnie każde danie gdzie wykorzystywana jest ryba na pewno warto spróbować. Ja również zachwalam sobie bardzo curry rybne z łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/curry-rybne-z-lososiem/ i jestem przekonana, że każdemu to danie na pewno zasmakuje.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń