Składniki:
ciasto kruche:
300g mąki pszennej
4 łyżki cukru pudru
2 opakowania cukru wanilinowego
160 g masła
2 żółtka
6-8 łyżek zimnej wody
szczypta soli
nadzienie:
5 łodyg rabarbaru
1/2 szkl cukru
250 g sera mascarpone
2 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 mały cukier wanilinowy
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Odstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut. Formę na tartę wysmarować tłuszczem, posypać kaszką lub krupczatką. 2/3 ciasta wylepić formę. Jaja ubić z cukrem, c.wanilinowym, dodać serek, mąkę. Masę serową wylać na ciasto. Ułożyć gęsto kostki rabarbaru. Z pozostałego ciasta wyciąć paski i ułożyć w kratkę na wierzchu. Piec w temp.180 stopni ok30-35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz