Szukaj na tym blogu
piątek, 25 grudnia 2015
Sernik brulee
Składniki:
masa serowa:
750 g sera białego półtłustego 2-3 krotnie mielonego
1 serek mascarpone( 250g)
1 mleko skondensowane
4 jaja
1/4 szkl cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka mąki pszennej
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować tylko do połączenia składników.Dno tortonicy (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę serową . W piekarniku na najniższej półce ustawić naczynie lub blachę z wodą. Piec sernik przez 60 minut z parą wodną w temperaturze 150 stopni.
Składniki na creme brulee:
4 żółtka
4 łyżki cukru z wanilią
300ml śmietany 30%
Śmietanę zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Powoli dodawać smietanę ubijając. Delikatnie wylać masę na ser i piec jeszcze w temp.120 stopni przez ok.45 do ścięcia, juz bez pary wodnej.Po ostygnięciu wstawić sernik do lodówki na 12 h. Przed podaniem posypać delikatnie brązowym cukrem i przypalić.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz