Szukaj na tym blogu

piątek, 25 grudnia 2015

Tort Ferrero Roche

Składniki:

blat biszkoptowy:
5 jaj
6 łyżek cukru
200g zmielonych orzechów
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jaja ubić z cukrem. Dodać  mąkę wymieszaną z kakao, orzechami i proszkiem do pieczenia.
Piec 30' w temp.180 stopni. Podzielić na dwa krążki.

blat bezowy:
3 białka
0,5 szkl cukru
0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szkl orzechów
10dkg startej czekolady.
Piec 1h w temp.150 stopni


krem:
4 wafelki "Góralki"
5 łyżek nutelli
1 czekolaa mleczna
100g masła
Masło stopić z czekladą, dodać nutellę i pokrojone w paski wafelki. Wszystko wwymieszać . Na dno położyć blat biszkoptowy, posmarować kremem. Następnie ułożyć blat bezowy i też osmarować kremem. Na wierzch drugi blat biszkoptowy. Wierzch i boki polać polewą czekoladową ( POdgrzać 6-7 łyżek śmietany kremówki, wrzucic połamane dwie tabliczki czekolady mlecznej, odczekać 2 minuty i zamieszać) . Boki posypać drobno pokrojonymi orzechami. Wierz torcika można przybrać połówkami ferrero roche.Najlepszy po dwóch dniach;))





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz