Szukaj na tym blogu

niedziela, 21 lutego 2016

Bułeczki orkiszowo- gryczane z ziołami i nasionami


Składniki:

2 szkl mąki orkiszowej
1 szkl mąki gryczanej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1-1,25 szkl ciepłej wody
1,5 opakowania suszonych drożdży
dowolne zioła: tymianek, zioła prowansalskie, oregano...
nasiona: chia, siemię lniane, słonecznik, dynia...

Wykonanie:

Mąki wymieszać z cukrem, solą, ziołami i drożdżami. Dolewać wody ( tyle , żeby wyrabiane ciasto odklejało się od ręki)Wyrabiać ok5-7 minut. Czas wyrabiania wpływa na puszystość upieczonego ciasta. Odstawić do wyrośnięcia ( aż ciasto podwoi swoją objętość) .Wyłożyć ciasto na stolnicę i wymieszać z nasionami. Formować bułeczki, posmarować ciepłą wodą i posypać nasionami. Piec w temp.180 stopni ok.20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz