Szukaj na tym blogu
sobota, 28 stycznia 2017
Ciasto żurawinowe z białą czekoladą
Składniki:
1 kostka masła
3/4 szkl ksylitol lub brązowego cukru
1 1/2 szkl mąki orkiszowej
3/4 szkl suszonej żurawiny
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 tabliczka białej czekolady
1 łyżeczka imbiru
krem:
1 serek mascarpone lub philadelphia
cukier puder
0, 5 szkl świeżej żurawiny
polewa:
1 tabliczka białej czekolady
3 łyżki śmietany
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodać jaja, imir. zmiksować. Połączyć z mąką wymieszana z proszkiem. Wrzucić pokrojoną w kosteczkę czekoladę i żurawinę. Zamieszać. Ciasto wyłożyć na tortownicę, wyrównać. Piec 30 minut w temp.180 stopni. Po ostudzeniu wierzch posmarować kremem ( serek wymieszać z cukrem pudrem i żurawiną). Polać czekoladą roztopioną ze śmietaną.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz