Szukaj na tym blogu
niedziela, 2 lipca 2017
Lody mascarpone z czarną porzeczką i bezą
Składniki:
350 ml mleka
1/3 szkl cukru
3 żółtka
250 g serka mascarpone
cukier wanilinowy
250 g czarnej porzeczki
2 łyżki cukru
6-8 bezików
Wykonanie:
Mleko zagotować z cukrem wanilinowym. Żółtka zmiksować z cukrem. Do żóltek dodawać stopniowo gorące mleko cały czas miksując. Jeszcze raz podgrzać masę do zagotowania cały czas mieszając.Następnie masę ostudzić do temperatury lodówkowej. Mascarpone zmiksować i dodać masę mleczno-jajeczną. Porzeczki wrzucić do garnuszka, dodać 2 łyżki cukru i zagotowac mieszając kilka minut. Masę lodową wlać do pojemnika w którym będzie mrożone, dodać porzeczki zamieszać . Następnie pokruszyć beziki i zamieszać. Wstawić do zamrażarki. Ok 3-4 razy co pół godziny zamieszać.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz