Składniki:
1 szkl mąki z ciecierzycy
1 szkl wody
5 łyżek oliwy z oliwek + oliwa do salsy
sól, pieprz, cząber
ok. 150 g brukselki
garść oliwek
250 g pomidorków koktajlowych
świeże oregano
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodając stopniowo wodę cały czas miksując delikatnie. Dodajemy też oliwę (5 łyżek), sól, pieprz i cząber. Odstawiamy ciasto. Brukselkę obrać z wierzchnich liści. głąbki kapustek nacinamy na krzyż. Patelnię (22cm) lub okrągłe naczynie żarodporne wkładamy i nagrzewamy w piekarniku w temp.240 stopni. W tym czasie ostudzona brukselke kroimy na połówki. Wyciagamy patelnię i natłuszczamy ją odrobiną oliwy. Wlewamy ciasto, brukselki układamy przecięciem ku górze lekko dociskając. Pieczemy ok.20 minut w temp.180 stopni.
Salsa:
Pomidorki kroimy na ćwiartki, oliwki na połówki, dodajemy listki świeżego oregano + sól i pieprz i mieszamy z oliwą z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz