Składniki:
2 szkl mąki pszennej
szczypta soli
pół kostki zimnej margaryny+ 1 łyżka
1 łyżka zimnej wody
2 jaja
farsz:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 śmietana szczecinecka 18%
1 jajo
kilkanaście pomidorków koktajlowych
kilkanaście czarnych oliwek
ok. 4 łyżki kaparów
2 łyżki parmezanu
połowę skruszonego niebieskiego sera "Lazur"
mogą być suszone pomidory z oliwy
sól, pieprz+ dowolne zioła ( ja dodałam rozmaryn, oregano i bazylię)
Wykonanie:
Wszystkie skłądniki kruchego ciasta zagnieść w kulę i odstawić na conajmniej pół godziny do lodówki. Formę do tarty (okrągłą, najlepiej z wyjmowanym dnem) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Następnie wylepić ciastem - dno i brzegi . Obciążyć dno kładąc np. folię aluminiową i wsypać ryż lub fasolę. Podpiec 15 min. w temp.180 stopni. Wyciągnąć z piekarnika. Sietanę zmieszać z jajem, serami i przyprawami. Wylać na podpieczone ciasto. Następnie równomiernie rozłożyć tuńczyka i resztę składników wg własnych upodobań. Zapiec całość 20-25 minut, aż masa śmietanowo- serowa się zetnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz