Szukaj na tym blogu

czwartek, 8 lutego 2018

Pączki tiramisu z lukrem kawowym













Składniki:


550 g mąki pszennej
14 g suszonych drożdży ( 2 torebki)
70 g drobnego cukru
2 jaja
2 żółtka
2 łyżki likieru amaretto
1 szkl letniego mleka
100g stopionego masła


nadzienie tiramisu:

2 żółtka
40 ml likieru amaretto
4 łyżki drobnego cukru
300g mascarpone


2 l oleju do smażenia

lukier kawowy:

1 szkl cukru pudru
2  łyżki kawy rozpuszczalnej


Wykonanie:

Mąkę przesiać , dodać cukier, drożdże, jaja, letnie mleko , likier i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać przestudzony stopiony tłuszcz. wyrabiać kilka minut. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 1,5 h.
Nadzienie:  Żółtka ubić na białą masę z cukrem. Strumieniem dodawać likier. Na końcu w 4 ratach połączyć z mascarpone.
Wyrośnięte ciasto przez chwilę wyrobić. Odrywać kulki ciasta, nadziewać masa tiramisu. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Smażyć pączki w temp.175 stopni po 1,5 minuty z każdej strony. Wyciągać i odsączyć na ręczniku papierowym. Zaparzyć kawę rozpuszczalną i wymieszać do połączenia z cukrem pudrem.  Obtoczyć , bądź polać lukrem pączki. Posypać cappucino w proszku lub kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz