Szukaj na tym blogu
wtorek, 5 marca 2019
Chruściki
Składniki:
5 żółtek
450 g mąki pszennej
3/4 szkl kwaśnej śmietany ( szczecinecka)
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
cukier puder
olej do smażenia
Wykonanie:
Przesiać mąkę, dodać sól, żółtka, śmietanę i spirytus. Wyrobić ciasto, zbić w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schować do lodówki na 30 minut. Po tym czasie jeśli trzeba dodać mąki i wyrabiać chwile ciasto na stolnicy. Następnie ok. 10 minut składać, wałkować i ubijać ciasto wałkiem w celu napowietrzenia. Ponownie schłodzić 30 minut. Wyciągnąć ciasto. Odrywać po kawałku, gdyz szybko sie wysusza. Cienko rozwałkować. Radełkiem wycinać prostokaty długości ok. 8-12 cm, szerokości 2-3 cm. Na środku wzdłuż naciąć pasek i przełożyć jedna końcówkę chruścika. Pociągnąć do pożądanego kształu. Smażyć chruściki w głebokim oleju o temp.175 stopni. Wyciągać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym w celu odsączenia tłuszczu. Obtoczyc w cukrze pudrze.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz