Szukaj na tym blogu
czwartek, 28 marca 2019
Kajmakowy sernik na zimno na spodzie z brownie
Składniki:
spód brownie:
100g masła
100g gorzkiej czekolady
2 jajka
100g cukru
70g mąki
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
masa kajmakowa:
1 1/2 łyżki stołowej żelatyny
500g mascarpone
250ml śmietany kremówki
ok.450-500g kajmaku z puszki
dekoracja:
kilka krówek
50g cdeserowej czekolady
kilka orzechów
pozostały kajmak
Wykonanie:
Masło i czekoladę rozpuścić na małym ogniu w rondelku lub na parze cały czas mieszając. W misce zamieszać rózga jajka z cukrem. Dodać czekoladę z masłem. Dodać mąkę z proszkiem i solą i delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę wysmarować tłuszczem, posypać krupczatką. wylać ciasto. Piec 20 min. w temp.160 stopni.
Mascarpone ubijać mikserem z kremówką przez 2 minuty. Dodać kajmak i ubić jeszcze przez 30 sekund. Żelatynę rozpuścić w 6-7 łyżka gorącej wody i zamieszać do rozpuszczenia., Do miski z żelatyna dodawać po łyżce masy kajmakowej i ubijać mikserem. Wylać na browni i schłodzić w lodówce.
Wierzch polać roztopiona czekolada z łyżką śmietany . Ewentualnie można jeszcze polać pozostałym kajmakiem z dodatkiem odrobiny mleka. Posypać orzechami i pokrojonymi krówkami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz