Szukaj na tym blogu
piątek, 1 marca 2019
Pączki z ajerkoniakiem
Składniki:
( na 15-16 sztuk)
ciasto:
550 g mąki tortowej pszennej
2 jaja
2 żółtka
70g cukru
30g świeżych drożdży
1 szkl ciepłego mleka
80 g stopionego, przestudzonego masła
szczypta soli
1 łyżka wódki lub spirytusu
1,5 l oleju do smażenia
Wykonanie:
Przygotować rozczyń; 30g drożdży rozkruszyć, dodać łyzke cukru, czczyptę soli, 1/4 szkl ciepłego mleka, 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Mąke przesiać do miski, dodać cukier, jaja, żółtka, rozczyn, resztę mleka i wyrabiać ciasto przez 3-4 minuty. Pod koniec dodać przestudzony , stopiony tłuszcz i dalej wyrabiać jeszcze przez 2 minuty. Jako ostatni skłądnik wlać łyżke spirytusu lub wódki i jeszcze przez moment wyrabiać ciasto. Przełożyć ciasto do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 1,5 h do wyrośnięcia. Ciasto będzie dość kleiste. NIE dodawać więcej mąki.
krem ajerkoniakowy:
4 żółtka
200 ml ajerkoniaku
35 mąki pszennej
35 g mąki ziemniaczanej
80 g cukru
300ml mleka
Mleko zagotować. Odstawić z palnika i wymieszać z ajerkoniakiem. Żółtka zmiksować z cukrem na jasna masę, dodać mąki i zmiksować. Ponownie wstawić mleko z ajerkoniakiem na palnik, dodać masę jajeczna i mieszając drewnianą łyżką gotować 1 minutę. Odstawić przykryte folią aluminiową do wystudzenia.
Dobrze jest przygotować krem dzień wcześniej.
Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć na blat lub stolnice posypane mąką.Chwilę wyrobić. Odrywać po kawałku ciasta. Wyrobić w dłoniach, nałożyc łyżeczkę kremu ajerkoniakowego. Zamknąć wyrabiając w kulkę i odstawić pod przykryciem na 20-25 minut.
Smażyć 1,5 - 2 minuty z każdej strony. Olej nie może być w zbyt wysokiej temperaturze, bo pączki szybko zbrązowieją, a sie nie upieką. Temp. oleju powinna wynosić 175 stopni. Smażąc na palniku, czasami można na chwilę wyłączyć płomień, olej i tak pozostanie gorący i pączki będą się smażyły.
lukier ajerkoniakowy:
1,5 szkl cukru pudru
3 łyżki ajerkoniaku
gorąca woda (1, 2 łyżki)
Dodarkowo:
garstka malin lub truskawek liofilizowanych do posypania
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz