Szukaj na tym blogu

czwartek, 29 sierpnia 2019

Pasztet orkiszowy z selerem, dynią i orzechami




Składniki:

3/4 szkl ugotowanej kaszy orkiszowej
1 mała seler 1 mała dynia ( 1 szkl purre z dynii)
3/4 szkl orzechów włoskich
tymianek świeży lub suszony
sól, pieprz
oliwa

Wykonanie:

Seler i dynię obrać, pokroić na kawałki. Pokropić oliwą i upiec do miękkości( ok. 25 min w temp.200stopni). Kaszę ugotować. Orzechy uprażyć i drobno pokroić, pozostawiając kilkanaście połowek na wierzch. Połączyć wszystkie składniki: kaszę, dynię, seler, orzechy i zblendować z tymiankiem i przyprawami. Można, a nie trzeba połączyć z surowym jajem. Wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć połówki orzechów. Piec 30 minut w temp. 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz