Szukaj na tym blogu
czwartek, 1 sierpnia 2019
Sernik z musem owocowym
Składniki:
masa serowa:
750 g twarogu sernikowego
250 ml śmietany kremówki
2 jaja
1.5 łyżki skrobi ziemniaczanej
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
mus owocowy:
600 g owoców lesnych: ( ja dodałam : czarną i czerwona porzeczkę, jeżyny i maliny)
500ml kremówki
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżeczek żelatyny
100 g cukru
polewa:
biała czekolada
60 ml kremówki
Wykonanie:
Wszystkie składniki masy serwoej, które powinny być w temperaturze pokojowej zmiksować tylko do połączenia ok. 30 sekund. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać mase serową. Piec 50 minut w temp.160 stopni.
Owoce podgrzać z cukrem i sokiem z cytryny, aż zaczną puszczać sok. Przetrzeć przez sito. Żelatynę zalać zimna woda tylko do jej przykrycia. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Podgrzać na palniku i rozpuszczona dodac do owoców. Śmietanę ubić, dodawać stopniowo owoce, najlepiej w 3 turach. Warstwę musu owocowego przelać na wystudzoną mase sernikową. Odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem posypać gęsto owocami i polać polewą z białej czekolady.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz