Szukaj na tym blogu
sobota, 31 sierpnia 2019
Sernik z marakują
Składniki:
spód:
ciasteczka oreo 1,5 paczki lub kakaowe herbatniki
60-80 g masła
masa serowa:
1kg twarogu sernikowego
400g mleka skondensowanego
1 łyżka maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru wanilinowego
4 jaja
polewa z marakuji:
6-7 owoców marakuji
1,5 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Ciastka pokruszyć w misce, dodać stopione masło i zblendować na mokry piasek. dno tortownicy (23-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wygnieść na dnie tortownicy lekko podnosząc do boków.
Wszystkie skłądniki masy serowej powinny być w temp. pokojowej. Razem zmiksować w maksymalnie 30 sekund. wyłożyć na spód ciasteczkowy i piec 50 minut w temp.160 stopni. Po wychłodzeniu sernika przygotować polewę z marakuji. Wydrążyć miąższ z owoców. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku. Dodać 2 łyżki owoców i zamieszać . Połączyć z całością marakuji. Równiemiernie rozsmarować na wierzchu sernika. Schłodzić.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetny!
OdpowiedzUsuń