Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 28 października 2019

Ciasto twarogowe z ricottą i śliwkami





Składniki:

300g ricotty
6 łyżek kwaśnej śmietany
150 g stopionego masła
3 łyżeczki cukru wanilinowego
500 g mąki
3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 kg śliwek
0,5-3/4 szkl płatków migdałowych

Wykonanie:

Wszystkie skłądniki ciasta oprócz śliwek i płatkó migdałowych umieścić w misie i zmiksować mikserem. Blachę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto będzie dość elastyczne. Rozprowadzić po całej formie jak ciasto na pizzę. Śliwki umyć i pokroić na ćwiartki. Ukłądać blisko siebie, wduszając je w ciasto. Posypać płatkami migdałowymi, Piec 40 minut w temp.170 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz