Szukaj na tym blogu
poniedziałek, 28 października 2019
Ciasto twarogowe z ricottą i śliwkami
Składniki:
300g ricotty
6 łyżek kwaśnej śmietany
150 g stopionego masła
3 łyżeczki cukru wanilinowego
500 g mąki
3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 kg śliwek
0,5-3/4 szkl płatków migdałowych
Wykonanie:
Wszystkie skłądniki ciasta oprócz śliwek i płatkó migdałowych umieścić w misie i zmiksować mikserem. Blachę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto będzie dość elastyczne. Rozprowadzić po całej formie jak ciasto na pizzę. Śliwki umyć i pokroić na ćwiartki. Ukłądać blisko siebie, wduszając je w ciasto. Posypać płatkami migdałowymi, Piec 40 minut w temp.170 stopni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz