Szukaj na tym blogu

sobota, 12 października 2019

Tarta fit z płatków owsianych z mango i marakują










Składniki:

spód:

2 szkl drobnych płatków owsianych
2 banany
2 łyżki miodu

mus owocowy:

1 dojrzałe mango
3 marakuje
3/4 soku z pomarańczy
2,5 łyżeczki żelatyny lub agar agar

Wykonanie:

Płatki, pokrojonego banana i miód zblndować. Prostokątna forme do tarty posmarować tłuszczem i posypać krupczatka lub kaszką. Wygnieść ciasto na spód i boki. Piec 20 minut w temp.180 stopni. Mango obrac i pokroić na kawałki. Marakuję przekroić na pół i wyjąć miąższ łyżeczką. Wycisnąć sok z 1 pomarańczy. Żelatynę zalać wrzątkiem i zamieszać do rozpuszczenia. Zblendować owoce z sokiem. Do żelatyny dodać łyżkę musu owocowego i wymieszać a następnie połączyć z całością owoców. Wylać na tartę. Schłodzić. Można posypać starta skórką z limonki i przybrać liśćmi melisy lub mięty.

2 komentarze:

  1. No jestem pod wrażeniem, różnorodności przepisów. To trzeba mieć pasję do tworzenia tak wymyślnych dań. Misterna dekoracja swoją drogą. Pozdrawiam i życzę dalszych inspiracji

    OdpowiedzUsuń