Składniki:
160 ml mleka
75 g masła
1/2 łyżeczki kardamonu
25 g świeżych drożdży
1 jajko
65g drobnego cukru
1/2 łyżeczki soli
375 g mąki pszennej
100g rodzynek
Wykonanie:
Rodzynki zalać gorącą wodą. Mleko podgrzać z tłuszczem i kardamonem. Gdy przestygnie dodać pokruszone drożdże i odczekać około 15 minut aż urosną. Do miski wrzucić mąkę, cukier, sól, jajko, zaczyn i mikserem lub dłonią wyrabiać ciasto ok 10 minut. Odstawić na godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie odgazować ciasto kilkoma uderzeniami. Dodać odcedzone rodzynki i zmieszać dłonią. Uformować w dłoniach 9, 10 równych kulek. Rozłożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Posmarować wierzch bułeczej jajkiem. Piec 12 minut w temp.220 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz