Szukaj na tym blogu

piątek, 27 grudnia 2019

Sernik nowojorski z polewą z białej czekolady








Składniki:

spód:
1, 5 paczki ciastek maślanych ( 300g)
100-120 g masła roztopionego

masa serowa:

0,5 kg twarogu sernikowego
5 serków philadelphia oryginalnych po 125 g opakowanie
5 jaja
70 g mąki pszennej
250 g cukru
200 g gęstej, kwaśnej śmietany

polewa:
1, 5 tabliczki białej czekolady
100ml kremówki
50 g masła

Wykonanie:

Dno tortownicy ( 24-26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka pokruszyć, dodać masło i zblendować na mokry piasek. Wyłożyć dno tortownicy masa ciasteczkowa i przygnieść. Podpiec 10 minut w temp.180 stopni. Tortownicę owinąć dwu, trzykrotnie folią aluminiową. Przygotować większa blache lub naczynie żaroodporne z wodą. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
Wszystkie składniki na masę serową musza być w temperaturze pokojowej. Zmiksować je wszystkie razem: sery, cukier, mąkę, jaja i śmietanę tylko do połączenia ok. 30 sekund mikserem. Wyłożyć na podpieczony spód. Piec w kąpieli wodnej 40 min. w temp. 180 stopni i 30 w temp.160 stopni. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Po ok. 30 minutach wyciągnać sernik i pozostawic do całkowitego wystudzenia. Na parze rozpuścić czekoladę, dodac masło i śmietanę i energicznie zamieszać. Polać sernik po wierzchu i wyrównać . Schłodzic. Można posypać świezymi lub liofilizowanymi malinami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz