Szukaj na tym blogu
piątek, 27 grudnia 2019
Sernik nowojorski z polewą z białej czekolady
Składniki:
spód:
1, 5 paczki ciastek maślanych ( 300g)
100-120 g masła roztopionego
masa serowa:
0,5 kg twarogu sernikowego
5 serków philadelphia oryginalnych po 125 g opakowanie
5 jaja
70 g mąki pszennej
250 g cukru
200 g gęstej, kwaśnej śmietany
polewa:
1, 5 tabliczki białej czekolady
100ml kremówki
50 g masła
Wykonanie:
Dno tortownicy ( 24-26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka pokruszyć, dodać masło i zblendować na mokry piasek. Wyłożyć dno tortownicy masa ciasteczkowa i przygnieść. Podpiec 10 minut w temp.180 stopni. Tortownicę owinąć dwu, trzykrotnie folią aluminiową. Przygotować większa blache lub naczynie żaroodporne z wodą. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
Wszystkie składniki na masę serową musza być w temperaturze pokojowej. Zmiksować je wszystkie razem: sery, cukier, mąkę, jaja i śmietanę tylko do połączenia ok. 30 sekund mikserem. Wyłożyć na podpieczony spód. Piec w kąpieli wodnej 40 min. w temp. 180 stopni i 30 w temp.160 stopni. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Po ok. 30 minutach wyciągnać sernik i pozostawic do całkowitego wystudzenia. Na parze rozpuścić czekoladę, dodac masło i śmietanę i energicznie zamieszać. Polać sernik po wierzchu i wyrównać . Schłodzic. Można posypać świezymi lub liofilizowanymi malinami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz