Szukaj na tym blogu
poniedziałek, 30 grudnia 2019
Grzyby jak ryby w zalewie pomidorowej
Składniki:
400- 500 g pieczarek
1/2 czerwonej papryki
2 ogórki kiszone
2 cebule
2-3 łyżki oleju
1 szkl mleka roślinnego1 szkl mąki pszennej
1 jajko ( niekoniecznie)
bułka tarta
zalewa:
2,5 szkl wody
7 łyżek octu
5 łyżek oleju
3 łyżki pikantnego ketchupu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
kilka ziaren pieprzu
Wykonanie:
Pieczarki obierami, nózki odcinamy, kapelusze pozostawiamy w całości. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe i tartą bułke. Moczymy grzyby w cieście, następnie w bułce i smażymy ok 4-5 minut. Odkładamy na ręcznik papierowy , by sie odsączyły z nadmiaru oleju. Przygotowujemy zalewę łącząc wszystkie jej skłądniki. Zagotowujemy chwilę i pozostawiamy do ostudzenia. Papryke i ogórki kroimy w kosteczkę i wraz z cebulą dusimy na oliwie. Pieczarki układamy w słoiku bądź naczyniu żaroodpornym naprzemiennie z cebulą, papryka i ogórkami. Zalewamy zalewą i pozostawiamy conajmniej na 24 godziny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz