Szukaj na tym blogu

niedziela, 22 grudnia 2019

Bigos wykwintny







Składniki:

700 g kapusty kiszonej
1/3 dużej główki włoskiej kapusty
3 małe lub 2 większe cebule
śliwki suszone
1/3 szkl czerwonego wina
1 koncentrat pomidorowy
700-800 g mięsa od szynki
3 kiełbasy śląskie
sól
pieprz
owoc jałowca 4-5 ziarenek
liść laurowy  4-5 szt
ziele angielskie 5 ziarenek
olej, margaryna do smażenia
200g suszonych grzybów
400g pieczarek

Wykonanie:

Mięso pokroić w centymetrową kostkę. POdsmazyć na oleju z każdej strony. Posolić, zalać wodą i gotować ok. godziny. Grzyby suszone namoczyć w zimnej wodzie. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Śliwki zalać czerwonym winem. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać przyprawy: jałowiec, ziele ang., liść laurowy i koncentrat. Zamieszać na ogniu 2 minuty. Następnie dodać do tego pokrojona i przepłukana na sicie kapustę kiszoną. Do wywaru z mięsem pokroić kapustę włoską i zagotować mieszając 5 minut. Następnie połączyć obie kapusty, dodać grzyby suszone wraz z wywarem, dodać śliwki wraz z winem i gotować na małym ogniu 2 godziny od czasu do czasu mieszając. W połowie gotowania dodać podsmażona kiełbasę i uduszone pieczarki. Na końcu przyprawic solą, pieprzem, ewentualnie cukrem dla uzyskania porządanego smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz