Szukaj na tym blogu

sobota, 3 kwietnia 2021

Mazurek chałwowy

 








Składniki:

( na forme do tarty prostokątna o wymiarach  30x 10 cm, i dwie tartaletki średnica 10 cm)


ciasto kruche:

180 g mąki pszennej

120 g zimnego masła

1 żółtko 2 łyżki pudru


masa chałwowa:

250 g mascarpone

100g chałwy waniliowej

100 g białej czekolady

1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

konfitura z czarnej porzeczki


Wykonanie:

Skłądniki na ciasto kruche zgnieść energicznie. Owinąć w folię spozywczą i schować do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować i wykleić formy posmarowane wcześniej tłuszczem , 

Ja dodatkowo delikatnie posypuję jeszcze krupczatką. Podpiec ciasto 15 minut w temp. 190 stopni. Mascarpone, chałwę i kawę podgrzać w rondelku. Mieszać do połączenia składników. Dodać połamaną w kostkę czekolade i zamieszać do uzyskania jednolitej masy . Ciasto posmarować na dnie konfiturą, następnie wylać masę i wyrównać. Przybrać wiórkami czekoladowymi, sezamkami lub wg uznania. Schłodzić do całkowitego stężenia. Przechowywać w niskiej temperaturze.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz