Składniki:
( na forme do tarty prostokątna o wymiarach 30x 10 cm, i dwie tartaletki średnica 10 cm)
ciasto kruche:
180 g mąki pszennej
120 g zimnego masła
1 żółtko 2 łyżki pudru
masa chałwowa:
250 g mascarpone
100g chałwy waniliowej
100 g białej czekolady
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
konfitura z czarnej porzeczki
Wykonanie:
Skłądniki na ciasto kruche zgnieść energicznie. Owinąć w folię spozywczą i schować do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować i wykleić formy posmarowane wcześniej tłuszczem ,
Ja dodatkowo delikatnie posypuję jeszcze krupczatką. Podpiec ciasto 15 minut w temp. 190 stopni. Mascarpone, chałwę i kawę podgrzać w rondelku. Mieszać do połączenia składników. Dodać połamaną w kostkę czekolade i zamieszać do uzyskania jednolitej masy . Ciasto posmarować na dnie konfiturą, następnie wylać masę i wyrównać. Przybrać wiórkami czekoladowymi, sezamkami lub wg uznania. Schłodzić do całkowitego stężenia. Przechowywać w niskiej temperaturze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz