Szukaj na tym blogu

środa, 26 maja 2021

Kruche ciasteczka maślane z suszonymi i świeżymi kwiatami

 











Składniki:


200 g masła

250 g mąki tortowej pszennej

60 g drobnego cukru

suszone płatki kwiatów, liście pokrzywy, bratki ( same kwiaty)


Wykonanie:

Masło posiekać nożem, dodać mąkę i cukier. Szybko zagnieść w kulę. Wstawić na godzinę do lodówki. Można do ciasta dodać starta skórkę z bio cytryny. Rozwałkować ciasto . Wykrawać ciasteczka szklanką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Płatki kwiatów, liście , kwiaty delikatnie wduścić w ciasto. Przykryć drugim arkuszem papieru i delikatnie przejechać wałkiem, by nie wypadły w czsie pieczenia. Pieczemy 10-12 minut w temp. 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz