Szukaj na tym blogu

czwartek, 20 maja 2021

Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem

 









Składniki:

1 1/2 szkl mąki tortowej pszennej

1 1/2 szkl krupczatki 

250 g masła

2 jaja

3/4 szkl cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia




2 budynie waniliowe

4 szkl mleka

rabarbar

4 łyżki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Skłądniki na ciasto kruche połaczyć i zagnieść w kulę. Wstawić do lodówki na godzinę1/3 ciasta można wrzucić do zamrażalnika ( będzie na owoc ścierane na tarce) Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 ciasta pokruszyć na dnie i dognieść równo. Budyń zagotować z dodatkiem cukru i mąki ziemniaczanej. Ciepły budyń wylać na ciasto. Ułożyć pokrojony w kostkę rabarbar ( można, ale nie trzeba wcześniej podpiec rabarbar w piekarnku wymieszany z cukrem). Na wierzchu zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Piec ok. 50 minut w temperaturze 70 stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz