Składniki:
kilkanaście dojrzałych pomidorów
2 średnie cebule
2-3 ząbki czosnku
2 papryki czerwone
sól, pieprz
masło klarowane
świeże zioła: bazylia, oregano
śmietana kremówka
Wykonanie:
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, wydrążyć. Pokroić w paski. Rozgrzać piekarnik do temp. 200 stopni. Paprykę ułożyć na blaszce. skropić oliwa z oliwek i piec ok. 20 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać masło. wrzucić cebulę, chwilę podusić, dodać czosnek, pomidory, zioła. Dusić mieszając ok 15 minut. Paprykę dodać do pomidorów i zblendować. Można dodać trochę przegotowanej wody celem uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przyprawić solą i pieprzem. Kremówkę ubić na sztywna piane i przy podaniu ułozyc na środku talerza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz