Szukaj na tym blogu

wtorek, 28 września 2021

Zupa krem z pomidorów i pieczonej papryki

 






Składniki:


kilkanaście dojrzałych pomidorów

2 średnie cebule

2-3 ząbki czosnku

2 papryki czerwone

sól, pieprz

masło klarowane

świeże zioła: bazylia, oregano

śmietana kremówka


Wykonanie:

Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, wydrążyć. Pokroić w paski. Rozgrzać piekarnik do temp. 200 stopni. Paprykę ułożyć na blaszce. skropić oliwa z oliwek i piec ok. 20 minut. Cebulę pokroić w drobną  kostkę. Rozgrzać masło. wrzucić cebulę, chwilę podusić, dodać czosnek, pomidory, zioła. Dusić mieszając ok 15 minut. Paprykę  dodać do pomidorów i zblendować. Można dodać trochę przegotowanej wody celem uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przyprawić solą i pieprzem. Kremówkę ubić na sztywna piane i przy podaniu ułozyc na środku talerza. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz