Składniki:
1 szkl fasoli mung
1 cebula biała
zielona pietruszka
1 jajo
3-4 łyżki płatków owsianych
sałata/szpinak
pomidor
świeży ogórek
czerwona cebula
awokado
oliwa z oliwek
cytryna
sezam/pestki dyni
sól, pieprz, suszony czosnek
Wykonanie:
Fasolę moczyć kilka godzin. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać pokrojoną drobno cebulę, przyprawy, płatki owsiane. Uformować burgery. Ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia. Piec 20 minut w temp. 180 stopni. Awokado zblendować z sokiem z połowy cytryny i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Posłuży jako sos. Przeciąć burgera, ułożyć na połowie sałatę lub szpinak, plaster pomidora, czerwonej cebuli, ogórka świeżego . Przykryć drugą połową. Polać sosem z awokado. Wyśmienicie smakuje z pieczonymi batatami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz