Szukaj na tym blogu

piątek, 3 czerwca 2022

Burgery z fasoli mung

 







Składniki:

1 szkl fasoli mung

1 cebula biała

zielona pietruszka

1 jajo

3-4 łyżki płatków owsianych

sałata/szpinak

pomidor

świeży ogórek 

czerwona cebula 

awokado

oliwa z oliwek

cytryna

sezam/pestki dyni

sól, pieprz, suszony czosnek


Wykonanie:

Fasolę moczyć kilka godzin. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać pokrojoną drobno cebulę, przyprawy, płatki owsiane. Uformować burgery. Ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia. Piec 20 minut w temp. 180 stopni. Awokado zblendować z sokiem z połowy cytryny i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Posłuży jako sos. Przeciąć burgera, ułożyć na połowie sałatę lub szpinak, plaster pomidora, czerwonej cebuli, ogórka świeżego . Przykryć drugą połową. Polać sosem z awokado. Wyśmienicie smakuje z pieczonymi batatami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz