Szukaj na tym blogu

piątek, 3 czerwca 2022

Mini pavlova z kremem chałwowym i owocami

 





Skladniki:

(na ok. 12 bez)

5 białek

200g drobnego cukru


krem:

1 chałwa waniliowa 100g

0,5 szkl kremówki

biała czekolada

mascarpone


świeże owoce:

maliny, truskawki, borówki


Wykonanie :

Białka ubić, stopniowo dodając cukier. Ubijać na sztywną pianę w szklanym naczyniu/misce. Na blasze z piekarnika rozłożyć papier do pieczenia. Łyżka nakładać piane i formować mini bezy. Pamiętać należy o odległościach między bezami, trochę się powiększą. Piec w temp 120 stopni, do 1,5 h.

Czekoladę rozpuścić na parze. Mleko podgrzać, dodać pokruszoną chałwę  i zamieszać do rozpuszczenia. Zmiksować z ostudzona biała czekolada i mascarpone. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz