Szukaj na tym blogu

wtorek, 25 października 2022

Dyniowa pana cotta z karmelem

 








Składniki:

300ml śmietany kremówki + 0,5 szkl mleka roślinnego lub zagęszczonego 

3/4 - 1 szkl puree z dyni ( dynia pokrojona, upieczona w piekarniku i zblendowana na puree)

2 -3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka cynamonu

3 łyżeczki żelatyny + 5 łyżek gorącej wody


sos karmelowy:

100 g cukru

50 g masła

100ml kremówki

do dekoracji:

figi i listki mięty lub melisy


Wykonanie:

Śmietanę , mleko, puree zmiksować razem. Podgrzać i połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Wlać do foremek, szklanych naczyń, filiżanek.. i wstawić do lodówki do stężenia. Cukier wrzucić do rondelka z grubym dnem. Podgrzewać,aż się rozpuści Dodać masło i energicznie zamieszać. Na końcu dodać śmietanę mieszając. Ostudzić. Deser polewać przed podaniem. Udekorować kawałkiem figi i listkami mięty/melisy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz