Składniki:
300ml śmietany kremówki + 0,5 szkl mleka roślinnego lub zagęszczonego
3/4 - 1 szkl puree z dyni ( dynia pokrojona, upieczona w piekarniku i zblendowana na puree)
2 -3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki żelatyny + 5 łyżek gorącej wody
sos karmelowy:
100 g cukru
50 g masła
100ml kremówki
do dekoracji:
figi i listki mięty lub melisy
Wykonanie:
Śmietanę , mleko, puree zmiksować razem. Podgrzać i połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Wlać do foremek, szklanych naczyń, filiżanek.. i wstawić do lodówki do stężenia. Cukier wrzucić do rondelka z grubym dnem. Podgrzewać,aż się rozpuści Dodać masło i energicznie zamieszać. Na końcu dodać śmietanę mieszając. Ostudzić. Deser polewać przed podaniem. Udekorować kawałkiem figi i listkami mięty/melisy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz