Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 10 października 2022

Knysze z szarpaną karkówką i warzywami












 Skladniki:

knysze:

350 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

1 opakowanie suszonych drożdży 

100 ml ciepłego mleka

75 ml ciepłej wody

3 łyżki naturalnego jogurtu 

1 łyżka masła

sezam

1 jajko


szarpana karkowka

1-1,5 kg karkówki

Marynata:

0,5 szkl oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

1 łyżka majeranku

1 łyżka słodkiej papryki

2 duże ząbki czosnku 

2 łyżki ostrej musztardy 


Warzywa:

kapusta pekińska, papryka, pomidor, czerwona cebula, ogórek zielony świeży, ogórek konserwowy

Sos czosnkowy : jogurt naturalny + majonez+ czosnek + sól , pieprz i koperek.


Wykonanie:

Drożdże wymieszać z cukrem i 50 ml mleka. Odstawić na 15 minut. Połączyć z resztą płynów, jogurtem, solą, masłem i połową mąki. Wyrabiać ciasto stopniowo dodając resztę mąki. Odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie o formować 4 placki. Naciąć nożem wzór kratki. Posmarować jajkiem i posypać sezamem. Pozostawić jeszcze 20 minut do wyrośnięcia. Pięć 25 minut w temp. 180 stopni.


Składniki marynaty wymieszać że sobą. Na dno żaroodporne naczynia ułożyć piórka dwóch cebuli. Natrzeć mięso marynata, ułożyć na cebuli. Pozostawić na noc lub minimum 3h. Piec 20 minut w 200 stopniach, następnie 3h w 130 stopniach.

Knysze przeciąć i faszerować mięsem, warzywami i sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz