Skladniki:
knysze:
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 opakowanie suszonych drożdży
100 ml ciepłego mleka
75 ml ciepłej wody
3 łyżki naturalnego jogurtu
1 łyżka masła
sezam
1 jajko
szarpana karkowka
1-1,5 kg karkówki
Marynata:
0,5 szkl oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżka majeranku
1 łyżka słodkiej papryki
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki ostrej musztardy
Warzywa:
kapusta pekińska, papryka, pomidor, czerwona cebula, ogórek zielony świeży, ogórek konserwowy
Sos czosnkowy : jogurt naturalny + majonez+ czosnek + sól , pieprz i koperek.
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z cukrem i 50 ml mleka. Odstawić na 15 minut. Połączyć z resztą płynów, jogurtem, solą, masłem i połową mąki. Wyrabiać ciasto stopniowo dodając resztę mąki. Odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie o formować 4 placki. Naciąć nożem wzór kratki. Posmarować jajkiem i posypać sezamem. Pozostawić jeszcze 20 minut do wyrośnięcia. Pięć 25 minut w temp. 180 stopni.
Składniki marynaty wymieszać że sobą. Na dno żaroodporne naczynia ułożyć piórka dwóch cebuli. Natrzeć mięso marynata, ułożyć na cebuli. Pozostawić na noc lub minimum 3h. Piec 20 minut w 200 stopniach, następnie 3h w 130 stopniach.
Knysze przeciąć i faszerować mięsem, warzywami i sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz