Szukaj na tym blogu

niedziela, 9 października 2022

Chałwowo- truskawkowy sernik na zimno

 








Składniki:

( na tortownice 20 cm)

spód:

1 opakowani ciastek Digestive

0. 50 g masła


masa serowa:

0,5 kg twarogu sernikowego

1 serek homogenizowany 250 g

1 mały jogurt naturalny

4 łyżeczki żelatyny

2 łyżki miodu

300 g chałwy waniliowej

 

warstwa owowcowa:

opakowanie mrożonych truskawek

2 łyżki miodu 

galaretka truskawkowa


Wykonanie:

Ciastka pokruszyć, masło stopić. Zblendować razem na mokry piasek. Tortownicę (dno) wyłożyć papierem do pieczenia. Wykleić masą ciasteczkową dociskając. Odstawić w chłodne miejsce. Sery połączyć z jogurtem, miodem i pokruszoną chałwą. Zmiksować do połączenia z chałwą. żelatynę zalać niewielka ilością gorącej wody. Zamieszać do rozpuszczenia. Połączyć miksując z serami . Wylać na masę ciasteczkową, wyrównać i wstawić do lodówki. Truskawki rozmrozić. Zblendować z miodem lub 2 łyżkami cukru pudru. Podgrzać w rondelku, dodać galaretkę truskawkową i mieszać do rozpuszczenia. Gdy galaretka zacznie się ścinać wylać ją na masę serową i schować w chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz