Składniki:
( na tortownice 20 cm)
spód:
1 opakowani ciastek Digestive
0. 50 g masła
masa serowa:
0,5 kg twarogu sernikowego
1 serek homogenizowany 250 g
1 mały jogurt naturalny
4 łyżeczki żelatyny
2 łyżki miodu
300 g chałwy waniliowej
warstwa owowcowa:
opakowanie mrożonych truskawek
2 łyżki miodu
galaretka truskawkowa
Wykonanie:
Ciastka pokruszyć, masło stopić. Zblendować razem na mokry piasek. Tortownicę (dno) wyłożyć papierem do pieczenia. Wykleić masą ciasteczkową dociskając. Odstawić w chłodne miejsce. Sery połączyć z jogurtem, miodem i pokruszoną chałwą. Zmiksować do połączenia z chałwą. żelatynę zalać niewielka ilością gorącej wody. Zamieszać do rozpuszczenia. Połączyć miksując z serami . Wylać na masę ciasteczkową, wyrównać i wstawić do lodówki. Truskawki rozmrozić. Zblendować z miodem lub 2 łyżkami cukru pudru. Podgrzać w rondelku, dodać galaretkę truskawkową i mieszać do rozpuszczenia. Gdy galaretka zacznie się ścinać wylać ją na masę serową i schować w chłodne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz