Szukaj na tym blogu

wtorek, 9 września 2025

Keto ptasie mleczko

 









Składniki :

( ok. 40 sztuk)

6 białek jaj

6 łyżeczek żelatyny

2 kubeczki po 200 ml kremówki

opcjonalnie olejek waniliowy lub inny 

Na polewę:

2 gorzkie czekolady

ok.100 g masła 

opcjonalnie orzechy


Wykonanie :

Żelatynę zalać ok. 150 ml kremówką. Zamieszać. Resztę śmietany doprowadzić do wrzenia i dodać do napęczniałej żelatyny. Wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Białka ubić na sztywną pianę. 2 łyżki piany zamieszać z przestudzoną śmietaną celem zahartiwania. Cały czas miksując białka dodawać stopniowo masę śmietanowo-żelatynową. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę piankową i wstawić do lodówki. Gdy stężenie żeje pokroić na kawałki wielkości cukierków. Na parze wodnej rozpuścić 2 czekolady, wymieszać z masłem. Pokrojone cukierki przy pomocy widelca obracać w czekoladzie i wykładać na kratkę lub papier do pieczenia Posypać rozdrobnionymu pustacjami Wstawić do lodówki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz