Szukaj na tym blogu
poniedziałek, 21 listopada 2016
Hummus
Ta pochodząca z bliskiego Wschodu pasta na bazie ciecierzycy zyskała w Polsce dużą popularność nie tylko ze względu na doskonały smak, ale też nieocenione właściwości zdrowotne. I to nie jest przesada:))) Hummus jest bogaty w kwas foliowy, żelazo oraz witaminy B16 i C jest ponadto doskonałym źródłem aminokwasów i błonnika.
Składniki:
250 g ciecierzycy
3 ząbki czosnku
6 łyżek sezamu
3-4 łyżki oliwy z oliwek
łyżka kolendry suszonej lub 2 łyzki świeżych posiekanych ziół
1 łyżeczka kminu rzymskiego
sok z połowy cytryny
sól
czerwona papryka do posypania
Wykonanie:
Cieciorkę moczyć w zimnej wodzie( najlepiej przez noc). Ugotować w osolonej wodzie. Sezam uprażyć na suchej patelni. Do uprażonego sezamu dodać oliwę, sok z cytryny, rozdrobniony czosnek i zblendować na gładko.Dorzucić odsączoną ciecierzycę+ przyprawy i zblendować. Wody po gotowaniu nie wylewać. W razie , gdy masa będzie zbyt sucha dodawać stopniowo po kilka łyżek cały czas blendując.Przybrać sproszkowaną papryką i liśćci kolendry lub pietruszki.
niedziela, 20 listopada 2016
Gołąbki w kapuście
Składniki:
( 6- 7 sztuk)
ok. 0, 5 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
3/4 woreczka ugotowanego na sypko ryżu
sól, pieprz
liście kapusty
olej
masło
koncentrat pomidorowy
Wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z mięsem. Dodać ugotowany ryż, przyprawić solą i pierzem. Z białej głowy kapusty przyciąć głąb, tak by móc obrać kilka potrzebnych liści. Zanurzyć liście w osolonym wrzątku i gotowac ok. 4-5 minut. Wyciągnąć liście, osuszyć i ściąć twardą część. Nakładać farsz mięsny na twardszym brzegu liścia i zwinać zawijając boki do środka. Podsmażyć na oleju, dodać masła. Zalać wodą, dodać koncentrat pomidorowy i dusić ok. 40-50 minut.
( 6- 7 sztuk)
ok. 0, 5 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
3/4 woreczka ugotowanego na sypko ryżu
sól, pieprz
liście kapusty
olej
masło
koncentrat pomidorowy
Wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z mięsem. Dodać ugotowany ryż, przyprawić solą i pierzem. Z białej głowy kapusty przyciąć głąb, tak by móc obrać kilka potrzebnych liści. Zanurzyć liście w osolonym wrzątku i gotowac ok. 4-5 minut. Wyciągnąć liście, osuszyć i ściąć twardą część. Nakładać farsz mięsny na twardszym brzegu liścia i zwinać zawijając boki do środka. Podsmażyć na oleju, dodać masła. Zalać wodą, dodać koncentrat pomidorowy i dusić ok. 40-50 minut.
Placuszki kokosowe z jogurtem i owocami
Składniki:
4 jaja
2 łyżki stewii lub cukru (opcjonalnie)
2 -3 łyżki mąki kokosowej
jogurt naturalny
świeże owoce ( ja dodałam kiwi i kaki)
olej kokosowy
Wykonanie:
Jaja ubić z cukrem i mąką. Na rogrzany olej kokosowy łyżką nakładać ciasto i fomować placuszki. Smażyć po 1,5 - 2 minuty z każdej strony. Polać jogurtem i dodać świeże owoce.
Makaron w pesto orzechowo- bazyliowym z suszonymi śliwkami
Składniki:
makaron kokardki
kilkanaście orzechów włoskich
garść liści świeżej bazylii
kilkanaście suszonych śliwek
3-4 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Makaron ugotować. Orzechy z bazylią i oliwą zblendować i wymieszać z ugotowanym makaronem.Posypać pokrojonymi w drobnąkostke suszonymi śliwkami/
"Zielony mech"- tureckie ciasto ze szpinakiem
Składniki:
( na tortownicę 24 cm)
3 jaja
3/4 szkl stewii lub cukru
2 szkl mąki pszennej
400-450 g mrożonego szpinaku ( 1 opakowanie mrożonki)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl oliwy
skórka starta z jednej cytryny
masa serowo- owocowa:
mascarpone
ok.200mml smietany kremówki
1 cukier wanilinowy
0, 5 szkl cukru lub stewii
kilka truskawek i malin
i2 fixy śmietana
granat i maliny do przybrania
Wykonanie:
Jaja ubić z cukrem na wysokich obrotach na jasną masę. Cienkim strumieniem cały czas miksując dolewać oliwy. Dodać szpinak (wcześniej zblendowany)+ skórkę z cytryny i zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem i połączyć delikatnie mieszając z masą jajeczną.Wylać na tortownicę i piec 40 minut w temp 165stopni.
Po ostygnięciu przekroić ciasto na dwie równe cześci. Spieczona górę można ściąć dla wyrównania i odsłonięcia zielonego koloru.
Ubić kremówkę z cukrem, dodac mascarpone i zblendowane owoce, połączyć z 2 fixami .Większa część masy użyć do posmarowania pierwszego blatu ciasta. Położyć drugi, dekoracyjnie wg własnego pomysłu ułożyć resztę masy kremowej. Przybrać owocami .
I to samo ciasto w innej odsłonie przełozone mascarpone z dodatkiem capucino,borówkami i ciasteczkami "grzybkami".
piątek, 11 listopada 2016
Pulpeciki z kaszy jaglanej i soczewicy w sosie pomidorowym
Składniki:
1 szkl kaszy jaglanej
1 szkl soczewicy czerwonej
0,5 szkl słonecznika
koperek
ok. 8 suszonych pomidorów
pasta pomidorowa
sól,pieprz
oregano
Wykonanie:
Kaszę i soczewicę ugotować. Słonecznik zmiksować w blenderze do konsystencji mąki. Wszystko razem: kaszę, soczewicę, pomidory suszone zblendować. Polączyć z koperkiem i słonecznikiem. doprawić sola i pieprzem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować małe kuleczki. Piec 20 minut w temp. 180 stopni. Kuleczki wrzucić na patelnię , zalac pastą pomidoroa i przyprawić oregano. dusić ok. 5 minut.
Roladki wieprzowe z nadzieniem grzybowym
Składniki:
kawałek schabu ( w zależności ile potrzebujemy porcji)
po kilkanaście pieczarek i suszonych grzybów
1 średnia cebula
sól, pieprz
olej, margaryna
musztarda
Wykonanie:
Schab pokroić na kawałki ok. 5-7 mm i rozbić cienko. Posypać solą i pieprzem , cienko posmarować musztardą. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle, dorzucić po chwili pokrojone drobno pieczarki i grzyby suszone ( wcześniej namoczone). Dusić ok. 7 minut. Farsz grzybowy wyłożyć na mięso i zwinąć w roladki.Obsmażyć rolady najpierw na oleju, potem dodać masło, cebulę dusząc jeszcze przez chwilę. Zalać wodą i dusić przez godzinę.Cześć farszu grzybowego jeśli pozostanie można dorzucić na koniec do sosu.
Polędwiczki w cydrze z karmelizowanymi jabłkami
Składniki:
( dla 3 osób)
1 polędwiczka wieprzowa
pół małej butelki cydru klasycznego
2 małe jabłka
oliwa
masło 50 g
2 łyzki cukru
tymianek
sól, pieprz
3/4 szkl śmietany 12%
Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić na "ósemki". Na patelni roztopić masło i dodać cukier. Wrzucić jabłka i dusić do zrumienienia ok. 7 minut. Polędwiczkę pokroić na kawałki ok.1, 5 centymetrowe. Posypać solą
i pieprzem. Smażyć na oleju po 3 minuty z każdej strony. Zalać cydrem i dusić ok. 10 minut. Dodać tymianek i śmietane i dusic jeszcze przez 10 minut.
Świetnie komponuje sie smakowo z ryżem curry i karmelizowaną marchewką.
sobota, 5 listopada 2016
Sałatka z wędzonym tofu
Składniki:
1 kostka tofu
mix sałat
kilka pomidorków koktajlowych
ser camembert ( pół)
2 ząbki czosnku
łyżka masła
dressing:
1 łyżka musztardy
2-3 łyżki oleju lnianego
1 -2 ząbki czosnku
1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
Wykonanie:
Masło roztopić na patelni. Wrzucić drobno pokrojony czosnek i tofu pokrojone w kostkę.Smazyć ok. 4 minut. Na talerzu ułożyć sałatę, rozłożyc tofu, pomidorki na pół przekrojone i zetrzeć camembert.
Wymieszać razem składniku dressingu i polać sałatkę tuż przed podaniem.
1 kostka tofu
mix sałat
kilka pomidorków koktajlowych
ser camembert ( pół)
2 ząbki czosnku
łyżka masła
dressing:
1 łyżka musztardy
2-3 łyżki oleju lnianego
1 -2 ząbki czosnku
1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
Wykonanie:
Masło roztopić na patelni. Wrzucić drobno pokrojony czosnek i tofu pokrojone w kostkę.Smazyć ok. 4 minut. Na talerzu ułożyć sałatę, rozłożyc tofu, pomidorki na pół przekrojone i zetrzeć camembert.
Wymieszać razem składniku dressingu i polać sałatkę tuż przed podaniem.
Sernik z musem baileys'
Składniki:
spód:
2 opakowania kruchych ciastek kakaowych
ok.80 g stopionego masła
Składniki zblendować na mokry piasek. Dno tortownicy (średnica 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masą ciasteczkową wykleić dno tortownicy i podpiec ok.10 min w temp.180 stopni.
masa serowa:
0,5 kg twarogu sernikowego "Jana"
250 ml śmietany 30%
3 jaja
2 łyżeczki cukru wanilinowego
4-5 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystko razem zmiksować przez chwilę tylko do połączenia składników. Wylać masę na podpieczony spód. Tortownicę owinąć 2-3 krotnie folią aluminiową. Wstawić na blache z wodą. Piec w temp. 160 w kąpieli wodnej przez 45 minut.
mus baileys':
125 ml likieru Baileys'
2 łyżki kakao
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
400ml smietany kremówki 30%
Śmietanę, kakao i cukier razem ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Gdy przestygnie zmieszać z likierem. Małymi strużkami wlewać klikier do śmietany cały czas ubijając. Wylać mus na wierzch sernika i schłodzić.
Można przybrać wiórkami czekoladowymi.
Subskrybuj:
Posty (Atom)