Szukaj na tym blogu

niedziela, 17 listopada 2019

Torcik z musem mango






Składniki:

paczka biszkoptów
limoncello ( opcjonalnie jako poncz)

500-600 g pulpy z mango ( może być z puszki, a moga być 2 duże zblendowane mango)
1 małe mango
20 g żelatyny
100g jogurtu naturalnego
300ml śmietany kremówki
1-2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny lub limonki

do przybrania:
maliny, beziki, skórka limonki

Wykonanie:

Tortownicę 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( samo dno). Biszkoptami suchymi bądź namoczonymi w limoncello wyłożyć dno tortownicy. Żelatynyę namoczyć w zimnej wodzie do napęcznienia. Mango zblendować lub gotową pulpę umieścic w garnku. Dodać sok z cytryny i żelatynę i podgrzać do rozpuszczenia. Odłożyć 2, 3 łyżki, a następnie , gdy przestygnie połączyć łyżką z jogurtem. Kremówkę ubić z pudrem. W trzech ratach dodawać masę z mango i zmiksować do połączenia i uzyskania jednolitego koloru. Dodać pokrojone w kosteczkę małe mango i wymieszać.Wyłożyć na biszkopty. wyrównać. Na wierzch wlać odstawioną glazurę mango i patyczkiem po całości przeciągnąć ją tworząc esy floresy;))Schłodzić. Można przybrać malinami, bezikami, mango i skórką z limonki.

środa, 13 listopada 2019

Bananowe brownie






Składniki:

1 szkl puree z bananów ( 2 duże banany zblendowane)
2 duże jaja
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżki mleka roślinnego
125 posiekanej gorzkiej czekolady
1 szkl kakao lub można pół na pół szkl. mąki pszennej z kakao
1/4 szkl miodu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Banany zblendować. Do nich dodać wszystkie pozostałe skłądniki oprócz sody i zmiksować. Na sam koniec wsypać sodę i zmiksować. Formę o wymiarach 28x18 cm posmarować tłuszczem i wyłożyc papierem do pieczenia.  Piec w temp.175 stopni 25 minut.

poniedziałek, 11 listopada 2019

Ciasto orzechowe z czekoladą i śliwkami









Składniki:

175 g masła
500g śliwek
170 g brązowego cukru
175 mąki pszennej
175 zmielonych orzechów laskowych
3 duże jaja
1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
0 g gorzkiej czekolady, posiekanej
2 łyżki  orzechów laskowych całych bez skórki

Wykonanie:

Wszystkie skłądniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zostawić kilka śliwek pokrojonych w ósemki, resztę z grubsza posiekać.Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku ubijając. Dodać odłożone suche składniki, zmielone orzechy i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Dodać czekoladę , posiekane śliwki i wymieszać. Forme o średnicy 23 cm wyłozyc papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch wyłożyć śliwki i pomiedzy nimi wsypac orzechy. Piec w temp. 170 stopni przez k. 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić.

Rogaliki maślane z makiem




Składniki:

400g mąki pszennej + ok. 50 g do podsypywania
2/3 szkl ciepłego mleka
1 paczuszka suchych drożdży
1jajko
3 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
80 g masła roztopionego
1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu

dodatkowo:

mak
roztrzepane jajko

Wykonanie:

Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut. Formujemy kulę, wkładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejce na 45 min. do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto lekko wyrabiamy i dzielimy na 8 równych części.Z każdej formujemy kulkę i pozostawiamy na 10 min do odpoczęcia. Bierzemy pierwszą kulkę i mocno podsypując mąką cienko rozwałkowujemy . Zwijamy po skosie w rulonik i zakręcamy w rogalik. Końcówki rogalika zawijamy do środka. Ułożyć na blasze na papierze do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem, a następnie zostawiamy do napuszenia na ok. 25 min. Pieczemy w temp. 190 stopni ok. 12-15 minut, aż skórka będzie mocno zarumieniona.


środa, 6 listopada 2019

Szybki chleb bez mąki na bazie jogurtu naturalnego


Składniki:

300g drobnych płatków owsianych
1 szkl nasion
500g jogurtu naturalnego
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
pół łyżeczki soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać dobrze łyżką. Wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównac przygniatając. Piec 45 -50 minut w temp.170 stopni.




poniedziałek, 28 października 2019

Ciasto twarogowe z ricottą i śliwkami





Składniki:

300g ricotty
6 łyżek kwaśnej śmietany
150 g stopionego masła
3 łyżeczki cukru wanilinowego
500 g mąki
3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 kg śliwek
0,5-3/4 szkl płatków migdałowych

Wykonanie:

Wszystkie skłądniki ciasta oprócz śliwek i płatkó migdałowych umieścić w misie i zmiksować mikserem. Blachę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto będzie dość elastyczne. Rozprowadzić po całej formie jak ciasto na pizzę. Śliwki umyć i pokroić na ćwiartki. Ukłądać blisko siebie, wduszając je w ciasto. Posypać płatkami migdałowymi, Piec 40 minut w temp.170 stopni.

poniedziałek, 14 października 2019

Gofry z mąki kasztanowej






Składniki:

200g mąki kasztanowej
200ml wody gazowanej
szczypta soli
2jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70g stopionego masła

brunost
maliny

Wykonanie:

Skłądniki na gofry zmiksować do połączenia. Gofrownicę posmarować tłuszczem i rozgrzać. Wlać ciasto i piec 5-7 minut.

sobota, 12 października 2019

Rosinboller czyli proste bułeczki śniadaniowe z rodzynkami

Składniki:

160 ml mleka
75 g masła
1/2 łyżeczki kardamonu
25 g świeżych drożdży
1 jajko
65g drobnego cukru
1/2 łyżeczki soli
375 g mąki pszennej
100g rodzynek

Wykonanie:

Rodzynki zalać gorącą wodą. Mleko podgrzać z tłuszczem i kardamonem. Gdy przestygnie dodać pokruszone drożdże i odczekać około 15 minut aż urosną. Do miski wrzucić mąkę, cukier, sól, jajko, zaczyn i mikserem lub dłonią wyrabiać ciasto ok 10 minut. Odstawić na godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie odgazować ciasto kilkoma uderzeniami. Dodać odcedzone rodzynki i zmieszać dłonią. Uformować w dłoniach 9, 10 równych  kulek. Rozłożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Posmarować wierzch bułeczej jajkiem. Piec 12 minut w temp.220 stopni.




Tarta fit z płatków owsianych z mango i marakują










Składniki:

spód:

2 szkl drobnych płatków owsianych
2 banany
2 łyżki miodu

mus owocowy:

1 dojrzałe mango
3 marakuje
3/4 soku z pomarańczy
2,5 łyżeczki żelatyny lub agar agar

Wykonanie:

Płatki, pokrojonego banana i miód zblndować. Prostokątna forme do tarty posmarować tłuszczem i posypać krupczatka lub kaszką. Wygnieść ciasto na spód i boki. Piec 20 minut w temp.180 stopni. Mango obrac i pokroić na kawałki. Marakuję przekroić na pół i wyjąć miąższ łyżeczką. Wycisnąć sok z 1 pomarańczy. Żelatynę zalać wrzątkiem i zamieszać do rozpuszczenia. Zblendować owoce z sokiem. Do żelatyny dodać łyżkę musu owocowego i wymieszać a następnie połączyć z całością owoców. Wylać na tartę. Schłodzić. Można posypać starta skórką z limonki i przybrać liśćmi melisy lub mięty.

sobota, 5 października 2019

Semifreddo czekoladowe z gorącymi malinami i karmelizowaną brzoskwinią







Składniki:

500ml śmiwtany kremówki 30 %
łyżka cukru wanilinowego
1 gorzka czekolada
1,5 łyżki kakao
maliny
brzoskwinia
miód

Wykonanie:

Śmietanę podgrzać  z czekoladą. Zamieszać do rozpuszczenia czekolady i odstawic do wystudzenia, a następnie schłodzenia. Schłodzoną masę ubic przy pomocy miksera, dodając cukier wanilinowy i kakao. Keksówke wyłożyć folią spożywczą i wylać masę. Zamrozić. Brzoskwinię pokoić. Wrzucić na patelnię dodając miód. Obracać z jednej na druga strone do momentu skarmelizowania. Maliny zasypać cukrem i mieszając łyżka podgrzać do połowicznego rozpuszczenia.