Szukaj na tym blogu

niedziela, 14 czerwca 2020

Zasmażana młoda kapusta






Składniki:

młoda kapusta biała
smalec
cebula
koperek
sól
pieprz
cukier
ocet
koperek

Wykonanie:

Kapustę poszatkuj, pokrój drobno. Sparz na sitku. W woku lub na głębszej patelni rozpuść smalec, dodaj pokrojoną w drobna kostkę cebulę. Duś 2 minuty. Dodaj kapustę, posól. Mieszając duś ok 5-7 minut. Na koniec dodaj ocet ( 2 łyżki na pół głowki kapusty). Przypraw pieprzem i cukrem do uzyskania pożadanego smaku. Dodaj koperek i zamieszaj.

Brownie słonecznikowe z musem gruszkowo jabłkowym





Składniki:

2 szkl mąki słonecznikowej ( Dostępna w sklepach. Można również samemu zmielić ziarna słonecznika)

1 szkl mąki kukurydzianej lub ryżowej
4 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
2łyżeczki cynamonu
1/2 szkl nierafinowego brązowego cukru
1/2 szkl dowolnego oleju
2 starte jabłka+ 2 starte gruszki
3 łyżki mielonego lnu + ciepła woda do wymieszania

Wykonanie:

Len namocz w ciepłej wodzie( ok. 9 łyżek) i zamieszaj. Połącz suche składniki ciasta: mąki, cukier, cynamon, sodę, kakao. Zetrzyj na drobnych oczkach na mus jabłka i gruszki. do suchych składników dodaj len, olej , owoce i zamieszaj łyżką do całkowitego połączenia składników. Blaszkę 25x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóz ciasto, rozprowadż równomiernie po całej blasze. Ciasto będzie dość gęste, więc można pomóc sobie mocząć łyzke w ciepłej wodzie. Piec 20-25 minut w temp. 180 stopni. Można polac polewą z gorzkiej czekolady. Podawać na ciepło z lodami.

piątek, 5 czerwca 2020

Terrina jogurtowa z malinami i sosem z białej czekolady







Składniki:

500g jogurtu naturalnego
500ml śmietany kremówki
ok. 400 g malin
1 biała czekolada
biszkopty podłużne " Andante"
15-20 g żelatyny
4 łyżki cukru pudru
1 mały cukier wanilinowy

Wykonanie:
Keksówke wyłóż folią spożywczą.Na ścianach podłużnych ustaw biszkopty. Żelatynę rozpuśc w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Połowę jogurtu delikatnie podgrzej. Napęczniałą żelatynę ustaw na palniku i rozpuść,( nie może się zagotować). Połącz z podgrzanym jogurtem , zamieszaj i odstaw do wystudzenia. Po tym połącz z resztą jogurtu. Schłodzoną kremówkę ubij z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Połącz z jogurtem. Dodaj większosć malin ( mogą być mrożone, wtedy szybciej masa stężeje) i wlej całość do keksówki. Wstaw do lodówki. Po ok. 2 h wyciągnij terinnę. Jeśli biszkopty były za długie można przyciąć nożem do wysokości jogurtowej masy. Odwrócić i wyciagnąć terrinę na paterę czy talerz. Białą czekoladę rozpuścić z kilkoma łyżkami kremówki i polac wierz. Przybrać świeżymi malinami i listkami mięty czy melisy. Można dekoracyjnie posypać cukrem pudrem.

czwartek, 28 maja 2020

Malinowa chmurka







Składniki i wykonanie:

ciasto kruche:

100 g masła
3żółtka
30 g cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
150 g mąki pszennej

Wszystkie składniki schłodzone szybko zagnieść i schować do lodówki na godzinę. Blache wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wygnieść kruche ciasto na spód i podpiec 15 minut w temp.190 stopni.

beza:

3 białka w temperaturze pokojowej
150 g drobnego cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Bezę można tak jak i ciasto kruche upiec dzień wczesniej.
Białka ubić na sztywną pianę w szklanyej misce, stopniowo dodając cukier. Na koniec dodać mąkę. Blaszę wielkości tej w której piekliśmy ciasto odwrócić do góry dnem. Położyć papier do pieczenia na całości. Wyłożyć bezę równomiernie rozsmarowując. Piec godzinę w temp.140 stopni

galaretka z malinami:

ok. 600 g malin świezych lub mrożonych
3 galaretki malinowe
3 szkl gorącej wody

Zagotować 3 szkl wody, dodać 3 galaretki i zamieszac do rozpuszczenia. Gdy przestygnie połączyć z malinami ( z mrożonymi szybciej zacznie tężeć). Tężejąca galaretkę wylać na kruchy spód. Wstawić do lodówki do całkowietego stężenia.

krem śmietankowy z wanilią:

500ml śmietany kremówki 30%-36% schłodzonej
250 g serka mascarpone schłodzonego
3 łyżki cukru pudru
mały cukier wanilinowy
dodaję jeszcze 2 fix śmietana

Wszystkie składniki umieścić w misce i ubić na krem. Krem rozprowadzić równo po galaretce. Przykryć bezą. Przechowywać w lodówce.





niedziela, 17 maja 2020

Chleb pszenno razowy z pokrzywą






Składniki:

300 g mąki pszennej
200 g mąki pszennej razowej
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka miodu
1,5 łyżeczki soli
50 ml oliwy
300ml letniej wody
pęczek pokrzywy

Wykonanie:

Do miski wkrusz drożdże , dodaj 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i połowę czyli 150 ml ciepłej wody. Zamieszaj, odstaw rozczyn do wyrośnięcia pod przykryciem. Gdy rozczyn wyrośnie połącz z pozostałymi składnikami i wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Odstaw pod przykryciem na około godzinę. Po tym czasie pokrzywę drobno pokrój , dodaj do ciasta. . Naczynie żaroodporne ( może być też keksówka) wyłóż papierem do pieczenia . Uformuj chleb i przełóż do naczynia. Można wierzch przybrać całymi liśćmi pokrzywy. Piec 10 minut w temp.250 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec 25-30 minut.

Deser czekoladowo - owocowy









Składniki:

1 litr mleka roślinnego
czekolada gorzka 100g
czekolada mleczna 50g
czekolada biała 50 g
6 łyżeczek żelatyny
1 łyżka kakao
ok. 200 g mrożonych jagód
borówki, maliny
mięta

Wykonanie:

0,5 litra mleka podgrzać do rozpuszczenia z cala gorzka czekoladą i połowa tabliczki mlecznej. dodać łyżke kakao i zamieszać. Wrzucić 3 łyżeczki żelatyny. Zamieszać rózga do rozpuszczenia. Przestudzone wlewać do szklanek, pucharków na desery. Można prosto bez kombinowania. Ja ustawiłam w keksówce pod kątem opierając o rant. Wstawić do lodówki do stężenia. Drugie 0, 5 litra mleka podgrzać z białą czekolada i jagodami. Zblendować. Do podgrzanej masy dodac 3 łyżeczki żelatyny. Wyciagnąć pucharki , ustawić na prosto. Przestudzoną jagodową masę wlać do wyrównania. Schować spowrotem do lodówki do stężenia. Przed podaniem dodać owoce i przybrać mięta i pokruszona czekoladą.


wtorek, 5 maja 2020

Drożdżówki z serem







Składniki:

50 g drożdży
1 szkl ciepłego mleka
500 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
40 g cukru pudru
100 g roztopionego masła
1 jajko + 1 jajko do posmarowania


ser biały 1,5 kostki ( ok 350-400g)
cukier wanilinowy
2 żółtka

lukier:

0, 5 szkl cukru pudru
1,5 łyżki wrzątku
skórka starta z bio limonki


Wykonanie:

Do miski rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i pół szkl ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Ser wymieszać z żółtkami i cukrem wanilinowym. Gdy zaczyn wyrośnie łączymy go z resztą składników, pozostałe mleka też ma być ciepłe ( nie gorące), tłuszcz stopiony i przestudzony. Wyrabiamy ciasto kilka minut. Odstawiamy do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na środku obficie wykładamy i rozsmarowujemy ser. Przykrywamy boki w stronę środka prostokąta. Następnie jeden bok prostokąta nakrywamy na drugi. Nożem kroimy nasz prostokąt na kawałki. Każdy wycinek zwijamy dwukrotnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Opcjonalnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temp. 180 stopni 25-30 minut. Delikatnie lukrujemy. Ja do lukru dodaję trochę startej skórki z wyszorowanej i sparzonej bio limonki.

Drożdżówki szarlotkowe i z jagodami





Składniki:

300g mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 szkl mleka, może być roślinne
25 dkg świeżych drożdży
2 łyżki oleju

nadzienie:
jagody ( użyłam mrożonych)
2 jabłka
1 łyżka cukru pudru
cynamon

kruszonka:
ok. 60 g masła lub margaryny
6 łyżek mąki pszennej lub krupczatki
6 łyżek cukru pudru


Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, 2 łyżki mąki i całą szklankę ciepłego mleka. Dobrze wymieszać i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać olej, wyrosnięty zaczyn i wyrabiać ciasto ok. 5 minut. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. w tym czasie przygotować nadzienie szarlotkowe i kruszonkę. Jabłka umyć, obrać. pokroić w kosteczkę. wrzucić do rondelka, zasypać cukrem, dodać cynamon i mieszając uprażyć przez 2-3 minuty.
Kruszonka: masło stopić. W misce wymieszać mąke z cukrem, dodać stopiony tłuszcz i ręką zagnieść kruszonkę. Gdy cisto wyrośnie ciasto podzielić na 8 równych cześci. Formować drożdżówki układając je na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Na 4 drożdżówki ułożyłam jagody, na drugie cztery jabłuszka lekko dociskając farsz. Posypac kruszonką, też wciskając w owoce. Piec w temp. 180 stopni 20-25 minut.Posypać cukrem pudrem.

piątek, 1 maja 2020

Syrop z bzu lilaka











Składniki:

4 szkl kwiatów bzu
4 szkl wody
2 szkl brązowego nierafinowanego cukru
2 limonki

Wykonanie:

Bez opłucz, obetnij same kwiatki.  Wrzuć do słoja . Dodaj wyszorowane limonki pokrojone w plastry. Z wody i cukru zagotuj syrop. Zalej kwiaty. Przykryj ściereczką . Gdy ostygnie schowaj na 12 h do lodówki lub w inne chłodne miejsce. Po tym czasie odcedź sok przez gazę. Podgrzej i rozlej do wyparzonych słoików lub butelek.