Szukaj na tym blogu

piątek, 16 lipca 2021

Sałatka włoska

 






Składniki:

1,5 kg marchwi
1kg cukinii
1,5 kg ogórków
1 pęczek selera naciowego
1 kg papryki
1kg cebuli

marynata:

4 szkl octu
2 szkl cukru
3 łyżki soli
1 łyżka gorczycy
4 liście laurowe
1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego


Wykonanie:

Wszystkie warzywa myjemy. 
Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę w paseczki. Ogórki myjemy, nie obieramy, kroimy w plasterki. Cukinię w półkola. Cebule w piórka. Wrzucamy warzywa do dużej misy lub garnka. Dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. W tym : ocet gotujemy z przyprawami. gorąca marynata zalewamy warzywa i odstawiamy na 6-8 godzin.
Po tym czasie do wyparzonych słoików wkładamy sałatkę , pozostawiając ok. 2cm miejsca między poziomem potrawy a nakrętką. Nakładamy wraz z marynata, która ma pokrywać warzywa. Przecieramy do sucha ranty słoika. Zakręcamy. Pasteryzujemy w garnku 20 minut lub w piekarniku w temp. 120 stopni. Wstawiamy zimne słoiki do zimnego piekarnika. Włączamy piekarnik góra- dół i pozostawiamy 30 minut w temp.120 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy jeszcze 30 minut . Wyciągamy, dokręcamy i ustawiamy do całkowitego wystudzenia do góry dnem. 






wtorek, 13 lipca 2021

Konfitura z jagód leśnych

 









Składniki:

1kg jagód
200 g nierafinowanego brązowego cukru
2 łyżki wody

Wykonanie:

Jagody opłukać i wrzucić do woka lub garnka z grubym dnem. Dodać wody. Ustawić na najwyższą moc palnika do momentu ,aż owoce się zagotują i zaczną puszczać wodę. Wtedy dodać cukier i zmniejszyć moc palnika o 2/3. Przesmażać jagody ok. 50 minut ( mi tyle wystarczyło do pożądanej konsystencji). Mieszać co 10 minut. Wlać konfiturę do wyparzonych słoików i zamknąć. Pasteryzowałam w garnku z wodą 15 minut.








niedziela, 11 lipca 2021

Ciasto z jagodami na maślance z sosem waniliowym

 





Składniki:

2,5 szkl mąki pszennej
1 szkl brązowego cukru
3 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 szkl mąślanki
0,5 szkl oliwy
ok. 400g jagód świeżych lub mrożonych

kruszonka:

40 dkg masła
5 łyżek cukru pudru
5 łyżek krupczatki


sos waniliowy:

1 szkl mleka
2 żółtka
3 łyżki cukru
1 cukier wanilinowy

Wykonanie:

Jaja roztrzepać z maślanką i oliwą. Połączyć razem suche składniki. Dodać do masy maślanej i zmiksować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać. Jagody rozłożyć na całości równomiernie. Posypać kruszonką. Piec 50 minut w temp. 180 stopni.
Jedną z propozycji podania jest dodanie do ciasta sosu waniliowego. Mleko przegotować. Żółtka wymieszać z cukrami. Dodać do gorącego mleka energicznie mieszając. Łyżkę mąki wymieszać z niewielką ilością mleka i dodać do gotującego sosu mieszając . Ot i cały sos ;)









środa, 7 lipca 2021

Konfitura z czarnej porzeczki

 







2kg czarnej porzeczki umyć , obrać i wrzucić do garnka z grubym dnem. Zasypać cukrem trzcinowym (3/4 szkl). Zagotować, zmniejszyć moc palnika i często mieszając gotować 2 godziny do zgęstnienia. Wkładać gorącą konfiturę do wyparzonych słoików. Pasteryzować 15 minut.

Dżem truskawkowo - rabarbarowy

 




Składniki:

1 kg truskawek

1 kg rabarbaru

0,5 -3/4 szkl cukru trzcinowego 

1 cytryna

2 dżemofixy


Wykonanie:

Rabarbar umyć, nie obierać , pokroić w kostkę. Truskawki umyć, obrać z szypułek , pokroić na kawałki. Wrzucić owoce do woka, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny. Zagotować, zmniejszyć gaz palnika i gotować 40-50 minut , mieszając często. Po tym czasie owoce zblendować. Dodać fixy i zagotować jeszcze 3minuty, mieszając. Wkładać dżem do wyparzonych w piekarniku słoików.


Ketchup z cukinii

 






Składniki:

1,5 kg cukinii

0,5 kg cebuli

3 czerwone papryki

300g koncentratu pomidorowego

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu

0,5 szkl octu

1 łyżeczka curry

0,5 łyżeczki chili ( przy wersji pikantnej)


Wykonanie:

Cukinię i cebulę obrać  i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w kosteczkę. Wrzucić warzywa do woka lub garnka. Dodać sól, zamieszać i pozostawić na godzinę. Po tym czasie gotować pół godziny. Zblendować, Dodać przyprawy , koncentrat i ocet. Gotować jeszcze 10 minut. Wlać do wyparzonych słoików. Pasteryzować 15 minut.



Tagliatelle z gorgonzolą , cukinią i łososiem

 



Składniki:

makaron tagliatelle

1 mała cukinia

łosoś wędzony 

ser gorgonzola

śmietana 12% lub więcej

sól, pieprz, oregano

masło

koperek


Wykonanie:

Makaron ugotować. Cukinie umyć ,pokroić w paski. Podusić na maśle z solą i oregano. Dodać poszarpanego łososia. Chwilę zamieszać na ogniu. Wlać śmietanę . Dodać gorgonzolę i mieszać do rozpuszczenia. Wymieszać całość z makaronem. Podane na talerzu posypać koperkiem.

Lody mascarpone z czarną porzeczką i bezą kawową

 






Składniki:

1 serek mascarpone

1 mleko skondensowane słodzone

2 garści czarnej porzeczki 

5-6 bezików kawowych

Wykonanie:

Mascarpone ubić mikserem z mlekiem skondensowanym. Dodać porzeczki pokruszone beziki. Zamieszać łyżką. Wlać do szklanego naczynia i wstawić do zamrażalnika. Kilka razy zaglądać ;) i zamieszać mrożące się lody.

sobota, 3 lipca 2021

Kremowy sernik na spodzie marchewkowym

 






Składniki:
(mała tortownica 20 cm)

spód:

100g drobno startej marchewki
1 banan
garść pokrojonych orzechów włoskich lub płatków migdałowych
100 g mąki pszennej
po łyżeczce: sody, cynamonu, przyprawy do pierników, cukru wanilinowego
2 jaja
3 łyżki miodu
70 ml oleju

masa serowa:

500g twarogu sernikowego z wiaderka
1 serek philadelphia
60 ml kremówki
4 jaja
3 łyżki mąki pszennej
3/4 szkl cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru wanilinowego

na wierzch:

1 serek philadelphia
1 łyżka masła
1 łyżka cukru pudru
opcjonalnie 1 łyżka pasty pistacjowej

Wykonanie:

Jaja ubić z cukrem. Miksując dodawać cienkim strumieniem olej. Mąkę połączyć z przyprawami. Banana zblendować i połączyć z marchewką. Wszystko razem wrzucić do jednej miski i zmiksować do połączenia. Tortownicę (dno) wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni. Wylać ciasto na dno tortownicy i wyrównać . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut lub do suchego patyczka. Składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej. Wszystkie składniki wrzucić razem do miski i zmiksować krótko tylko do połączenia składników. Wylać na spód ( może być ciepły). Piec 15 minut w temp.170 stopni i 60 minut w temp. 120 stopni. Po  tym czasie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. 
Serek philadelphia zmiksować z masłem i cukrem pudrem . Można dodać pastę pistacjową, cynamon...lub ..;)POsmarować wierzch ciasta, przybrać wg uznania.