Szukaj na tym blogu
piątek, 16 lipca 2021
Sałatka włoska
wtorek, 13 lipca 2021
Konfitura z jagód leśnych
niedziela, 11 lipca 2021
Ciasto z jagodami na maślance z sosem waniliowym
piątek, 9 lipca 2021
środa, 7 lipca 2021
Konfitura z czarnej porzeczki
2kg czarnej porzeczki umyć , obrać i wrzucić do garnka z grubym dnem. Zasypać cukrem trzcinowym (3/4 szkl). Zagotować, zmniejszyć moc palnika i często mieszając gotować 2 godziny do zgęstnienia. Wkładać gorącą konfiturę do wyparzonych słoików. Pasteryzować 15 minut.
Dżem truskawkowo - rabarbarowy
Składniki:
1 kg truskawek
1 kg rabarbaru
0,5 -3/4 szkl cukru trzcinowego
1 cytryna
2 dżemofixy
Wykonanie:
Rabarbar umyć, nie obierać , pokroić w kostkę. Truskawki umyć, obrać z szypułek , pokroić na kawałki. Wrzucić owoce do woka, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny. Zagotować, zmniejszyć gaz palnika i gotować 40-50 minut , mieszając często. Po tym czasie owoce zblendować. Dodać fixy i zagotować jeszcze 3minuty, mieszając. Wkładać dżem do wyparzonych w piekarniku słoików.
Ketchup z cukinii
Składniki:
1,5 kg cukinii
0,5 kg cebuli
3 czerwone papryki
300g koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
0,5 szkl octu
1 łyżeczka curry
0,5 łyżeczki chili ( przy wersji pikantnej)
Wykonanie:
Cukinię i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w kosteczkę. Wrzucić warzywa do woka lub garnka. Dodać sól, zamieszać i pozostawić na godzinę. Po tym czasie gotować pół godziny. Zblendować, Dodać przyprawy , koncentrat i ocet. Gotować jeszcze 10 minut. Wlać do wyparzonych słoików. Pasteryzować 15 minut.
Tagliatelle z gorgonzolą , cukinią i łososiem
Składniki:
makaron tagliatelle
1 mała cukinia
łosoś wędzony
ser gorgonzola
śmietana 12% lub więcej
sól, pieprz, oregano
masło
koperek
Wykonanie:
Makaron ugotować. Cukinie umyć ,pokroić w paski. Podusić na maśle z solą i oregano. Dodać poszarpanego łososia. Chwilę zamieszać na ogniu. Wlać śmietanę . Dodać gorgonzolę i mieszać do rozpuszczenia. Wymieszać całość z makaronem. Podane na talerzu posypać koperkiem.
Lody mascarpone z czarną porzeczką i bezą kawową
Składniki:
1 serek mascarpone
1 mleko skondensowane słodzone
2 garści czarnej porzeczki
5-6 bezików kawowych
Wykonanie:
Mascarpone ubić mikserem z mlekiem skondensowanym. Dodać porzeczki pokruszone beziki. Zamieszać łyżką. Wlać do szklanego naczynia i wstawić do zamrażalnika. Kilka razy zaglądać ;) i zamieszać mrożące się lody.
sobota, 3 lipca 2021
Kremowy sernik na spodzie marchewkowym