SKŁADNIKI:
50dkg drożdży
1 szkl mleka
6 łyżek cukru
0,5-0,6 kg mąki pszennej
3 łyżki stopionego masła
1 jajo
kruszonka:
0,5 kostki masła lub maragaryny
6-7 łyżek mąki pszennej lub krupczatki
6 łyżek cukru pudru
WYKONANIE:
Drożdże pokruszyć, dodać 3 łyżki cukru, szklankę ciepłego mleka , 3 łyżki mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Do zaczynu dodać 0,5 kg mąki, resztę cukru, 1 roztrzepane jajo, 3 łyżki stopionego masła. Zagnieść , pozostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, ponownie zagnieść. Rozwałkować i wyłożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Położyć owoce i posypać kruszonką. Pozostawić 15-20 min do wyrośnięcia. Piec 50 min w temp. 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz