Szukaj na tym blogu

niedziela, 7 października 2012

Napoleonki

Przedstawiam przepis na napoleonki w wersji dla "anemików":):):) Nie, jakoby było to wskazane do jedzenia na przyrost żelaza:) Ale wykonawca anemik, nie miał sił wyrabiać ciasta francuskiego:) Jednakże obiecuję podać tutaj kiedyś wersję przepisu właściwą:)

SKŁADNIKI:

1 duża paczka herbatników
4 zółtka
3/4 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
5 szkl mleka
1 budyń waniliowy
1 kostka masła

WYKONANIE:

4 szklanki mleka zagotować z cukrem, dodać masło.W osobnym naczyniu  roztrzepać żółtka, dodać pozostałą szklankę mleka, budyń i mąkę. Wlewać masę budyniową do mleka mieszając przez chwilę na małym ogniu. Na blasze rozłożyć herbatniki. Wylać masę . Rozłożyć równomiernie. Przykryć herbatnikami. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz