Szukaj na tym blogu

niedziela, 7 października 2012

Łosoś w cieście francuskim

SKŁADNIKI:

Filet z łososia
ciasto francuskie
cytryna
cebula
sól, przyprawa do ryb

WYKONANIE:

Filety pokroić na kawałki wielkością wg uznania. Posolić, posypać przyprawa do ryb, oregano. Następnie przykryć plastrem cytryny i cebuli. Odstawić na pół godziny.

Rozwałkować cienko gotowe mrożone ciasto francuskie.Z ciasta wyciąć kwadraty wielkością o 2 cm większe od kawałków łososia. Na ciasto położyć filet, skropić sokiem z plastra cytryny i przykryć drugim kawałkiem ciasta francuskiego. Brzegi przydusić widelcem. Piec w temp.200st 20 minut.




Przy okazji pieczenia łososia jako dodatek można upiec kawałki cukini doprawione solą, pieprzem i ziołami.
Łosoś w cieście dobrze komponuje się z sałatką z pomidorów koktajlowych, czarnych oliwek, roszponki i bazyli.
Sposób wykonania sałatki:
Sałatę roszponkę lub rukolę ,  świeżą bazylię podrzeć na kawałki. Dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i czarne oliwki. Posypać koperkiem. Sok z cytryny wymieszać z oliwą z oliwek, dodać sól, pieprz i polać sałatkę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz