Szukaj na tym blogu

czwartek, 4 kwietnia 2013

Babka wielkanocna z białą czekoladą i skórka pomarańczową

SKŁADNIKI:

50 dkg drożdży
4 łyżki ciepłego mleka
350 g mąki tortowej
szczypta soli
50g cukru
rodzynki
orzechy włoskie zrumienione na patelni
drobno starta skórka z jednej pomarańczy
3 duże jaja
100g miękkiego masła
50g białej czekolady

WYKONANIE:
Drożdże pokruszyć dodać mleko i łyżkę cukru. Wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, dodać sól, rozczyn, cukier, rodzynki, startą skórkę z pomarańczy, orzechy. Następnie dodać lekko roztrzepane jaja i 100g masłą. Wyrabiać w misce, aż ciasto będzie elastyczne. Pozostawić godzinę do wyrośnięcia. Wyłożyć na formę do babki z kominem. Piec 35-40min w temp. 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz