Szukaj na tym blogu

wtorek, 11 lutego 2014

Bruschetta z pesto i awokado i smoothie z malin i szpinaku - zgrany duet i pełnowartościowa, odżywcza kolacyjka:)





Taka bruschetta to "bomba" witamin(B, C, E, K) , potas, a ponadto (głównie dzieki awokado): jednonienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze,serotonina, kwas foliowy, błonnik, kwas oleinowy.

Składniki:

bułki pełnoziarniste na zakwasie (oczywiście jest tu pełna dowolność mogą być bułki pszenne,chleb. Myslę, że takiego "nadzienia" można użyć rownież do pizzy)

pesto zielone ( też dowolność składników)
awokado
pomidor
ser mozarella lub inny żołty drobno starty
czosnek
bazylia
oliwa z oliwek

Wykonanie:

Bułki polewamy oliwa z oliwek i rozsmarowujemy delikatnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Na pięć minut wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach wyciągamy i smarujemy zielonym pesto. Następnie układamy pokrojone w cienkie plasterki awokado, pomidora, posypujemy serem i bazylią. Zapiekamy 10 minut.



Świetnie smakowo komponuję się ze smoothie z malin i szpinaku.



Smoothie:
Opakowanie mrożonych malin,
 liście szpinaku ( ok.3/4 woreczka 250gramowego),
szklanka soku jabłkowego ( ja dodaje soku "Tymbark" z butelki)
2 łyżki miodu
1 szkl wody mineralnej (oczywiście najjlepsza "Muszynianka wysokozmineralizowana )

Wszystko zmiksować blenderem i gotowe:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz