Taka bruschetta to "bomba" witamin(B, C, E, K) , potas, a ponadto (głównie dzieki awokado): jednonienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze,serotonina, kwas foliowy, błonnik, kwas oleinowy.
Składniki:
bułki pełnoziarniste na zakwasie (oczywiście jest tu pełna dowolność mogą być bułki pszenne,chleb. Myslę, że takiego "nadzienia" można użyć rownież do pizzy)
pesto zielone ( też dowolność składników)
awokado
pomidor
ser mozarella lub inny żołty drobno starty
czosnek
bazylia
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Bułki polewamy oliwa z oliwek i rozsmarowujemy delikatnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Na pięć minut wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach wyciągamy i smarujemy zielonym pesto. Następnie układamy pokrojone w cienkie plasterki awokado, pomidora, posypujemy serem i bazylią. Zapiekamy 10 minut.
Świetnie smakowo komponuję się ze smoothie z malin i szpinaku.
Opakowanie mrożonych malin,
liście szpinaku ( ok.3/4 woreczka 250gramowego),
szklanka soku jabłkowego ( ja dodaje soku "Tymbark" z butelki)
2 łyżki miodu
1 szkl wody mineralnej (oczywiście najjlepsza "Muszynianka wysokozmineralizowana )
Wszystko zmiksować blenderem i gotowe:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz