Składniki:
( na 4-5 porcji)
placki:
4-5 dużych ziemniaków startych na drobnych oczkach
1 jajo
1 średnia cebula starta
1 łyżeczka soli
4-5 łyżek mąki pszennej
Wszystko razem wymieszać. Smażyć z obu stron na oleju.
sos gulaszowy:
1 polędwiczka wieprzowa pokrojona w kostkę grubości, wielkości wg uznania
pół cebuli
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
można doprawić odrobiną sosu pieczeniowego ciemnego w proszku
Mięso podsmażyć na oleju, doprawić solą. Jak zacznie brązowieć dodać odrobinę margaryny i pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przez chwilę dalej smażyć. Podlać wodą. Przyprawić pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym oraz łyżeczką sosu pieczeniowego z torebki. Gdy mięso zmięknie, zagęścić mąką rozmieszaną z wodą i zagotować.
sos pieczarkowy:
20 dkg pieczarek
mała cebula
sól
śmietana
Pieczarki pokroić i podsmażyć z cebulą na oleju. Posolić i podlać wodą. Zagęścić mąką z wodą. Na zakończenie zabielić śmietaną, wcześniej hartując z odrobina sosu.
Na usmażony placek wlać gęsty sos gulaszowy. Złożyć w pół i polać sosem pieczarkowym. Posypać startym oscypkiem lub innym żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz