Składniki:
ciasto:
1,5 szkl mąki jaglanej (bezglutenowej)
2 żółtka
160 g masła
1,5 łyżki miodu
masa cytrusowa:
3 pomarańcza
2 cytryny
40dkg cukru
masa zielona kiwi:
6-7 owoców kiwi
4 łyzki cukru
galaretka mojito
Wykonanie:
Składniki na ciasto wszystkie razem zagnieść, uformować kulę i wstawić do lodówki na 30 minut.
Pomarańcza i cytryny sparzyć, pokroić w kostkę razem ze skórką.Zmiksować blenderem.Wrzucić owoce na patelnię, posypać cukrem i przesmażyć mieszając ok 10 minut.
Owoce kiwi obrać ze skórki, pokroić w kostkę, zmiksować blenderem. Wrzucic na patelnię , dodac cukier, po ok.5 minutach wsypać galaretkę i trzymać na małym ogniu jeszcze przez 5minut cały czas mieszając.
Ciasto rozwałkować , wykleić wysmarowana tłuszczem blachę, również brzegi ok.1,5- 2cm.Troche ciasta pozostawić na wałeczki, którymi dzielimy blache na 6 kratek, lub jak kto woli:) Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika na 10minut (180stopni).Na gorące ciasto rozłożyć masy owocowe, wyrównac powierzchnię. Po ostygnięciu wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz